fbpx

Газпром спря още една турбина на „Северен поток“ и намали подаването

„Газпром“ е принуден да спре работата на още един газотурбинен двигател на Siemens по газопровода „Северен поток“, съобщава ТАСС. В резултат на това изпомпването от тази нощ ще намалее с още една трета, изтъкват от компанията.

Посочената причина за спирането е изтичане срока между основните ремонти преди капиталовия ремонт (в съответствие с инструкциите на Ростехнадзор и като се вземе предвид техническото състояние на двигателя).

Така дневният капацитет на компресорната станция Портовая от 01:30 московско време на 16 юни ще бъде до 67 милиона кубически метра. м на ден в сравнение с предишното намаляване на изпомпването до 100 милиона кубични метра. м.

Припомня се, че във вторник „Газпром“ обяви, че е бил принуден да намали доставките на газ през „Северен поток“ поради забавеното връщане на газопомпените агрегати от ремонт от Siemens и идентифицирани технически неизправности в двигателя. В тази връзка само три агрегата (преди днешното съобщение, б.р.) можеха да се използват за изпомпване в компресорната станция Портовая за доставка на 100 милиона кубически метра. на ден при план от 167 млн. куб.м.

От Siemens Energy твърдят, че една от газовите турбини за „Северен поток“, след като е била ремонтирана, все още не може да бъде върната в Германия от Монреал заради санкциите на Канада срещу Русия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"