fbpx

Годишният спад на индустрията у нас сред най-големите в ЕС

Макар че през май България успява да неутрализира няколко поредни месечни спада на промишлеността, завършвайки месеца с ръст от 1,6% спрямо април, на годишна база странати ни е с едно от най-сериозните намалявание на производството (-11%), сочат данните на Евростат.

През май сезонно коригираното промишлено производство се е увеличило с 0,2% в еврозоната и с 0,1% в ЕС в сравнение с април 2023 г. На годишна база индустриалното производство е намаляло с 2,2% в еврозоната и с 1,8% в ЕС.

Спрямо април в ЕС производството на капиталови стоки е нараснало с 1,0%, на нетрайни потребителски стоки с 0,7%, а на междинни стоки и дълготрайни потребителски стоки с 0,4%, докато производството на енергия е спаднало с 1,8%.

Сред държавите членки, за които има данни, най-високите месечни увеличения са регистрирани в Словения (+7,9%), Хърватия (+4,3%), Словакия и Финландия (и двете +2,5%). Най-голям спад се наблюдава в Ирландия (-4,9%), Литва (-2,8%), Румъния и Белгия (и двете -1,2%).

Спрямо година по-рано в ЕС производството на енергия е намаляло със 7,5%, на дълготрайни потребителски стоки с 6,4%, на междинни стоки с 6,1% и на недълготрайни потребителски стоки с 0,3%, докато производството на капиталови стоки е нараснало с 3,5%.

Сред държавите членки, за които има налични данни, освен България, най-голям годишен спад е регистриран в Ирландия (-16,2%) и Естония (-12,8%). Най-голямо увеличение се наблюдава в Малта (+12,2%), Дания (+7,8%) и Франция (+2,9%).

Припомняме, прези изминала 2022 година България имаше един от най-големите ръстове на индустрията спрямо 2021 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"