fbpx

Войни за чипове: Как „чиплетите“ стават основна част от технологичната стратегия на Китай

Продажбата на патентите на закъсалата стартираща компания от Силициевата долина zGlue през 2021 г. не беше забележителна с изключение на една подробност: притежаваната от нея технология, предназначена да намали времето и разходите за производство на чипове, се появи 13 месеца по-късно в патентното портфолио на Chipuller, стартираща компания в Китай.

Chipuller закупи това, което се нарича чиплет технология, икономически ефективен начин за опаковане на групи от малки полупроводници, за да образуват един мощен мозък, способен да захранва всичко – от центрове за данни до джаджи у дома.

Неотчетеният досега трансфер на технологии съвпада с натиска за чиплет технология в Китай, който започна преди около две години, сочи анализ на Reuters на стотици патенти в САЩ и Китай и десетки документи за обществени поръчки на китайското правителство, научни статии и грантове, местни и политически документи на централното правителство и интервюта с китайски ръководители на чипове.

Експерти от индустрията изтъкват, че технологията на чиплетите е станала още по-важна за Китай, откакто САЩ забраниха на Пекин достъп до съвременни машини и материали, необходими за производството на най-съвременните чипове, и сега до голяма степен е в основата на плановете на страната за постигане на сигурност в производството на полупроводници.

Конкуренцията между САЩ и Китай е на една и съща стартова линия“, заявява председателят на Chipuller Янг Менг за технологията на чиплетите в интервю за Ройтерс. „В други чипови технологии има значителна разлика между Китай и Съединените щати, Япония, Южна Корея, Тайван.“

Почти не споменавани преди 2021 г., китайските власти подчертават чиплетите по-често през последните години,

Проучване на Ройтерс сочи, че след 2021 година най-малко 20 политически документа от ниско до високо ниво в Китай споменават чиплета като част от по-широка стратегия за увеличаване на възможностите на Китай в „ключови и авангардни технологии“.

Чиплетите имат много специално значение за Китай, предвид ограниченията върху оборудването за производство“, казва Чарлз Ши, анализатор на чипове за брокерската компания Needham. „Те все още могат да разработят 3D подреждане или друга технология за чиплети, за да заобиколят тези ограничения. Това е голямата стратегия и мисля, че дори може да проработи.“

Пекин бързо експлоатира технологията на чиплетите в различни приложения като изкуствен интелект до самоуправляващи се автомобили, като субекти от технологичния гигант Huawei Technologies до военни институции проучват нейното използване.

Чиповете или малките чипове могат да бъдат с размер на песъчинка или по-големи от нокът и се събират заедно в процес, наречен усъвършенствано опаковане. Това е технология, която световната индустрия за чипове възприема все повече през последните години, тъй като разходите за производство на чипове нарастват в надпреварата да се направят транзисторите все по-малки малки.

Свързването на чиплетите плътно един към друг може да помогне за създаването на по-мощни системи, без да намалява размера на транзистора, тъй като множеството чипове могат да работят като един мозък. Компютърните линии от висок клас на Apple използват технологията на чиплетите, както и по-мощните чипове на Intel и AMD.

При правилните условия чиплетите, които са персонализирани според нуждите на клиента, могат да бъдат завършени бързо, за „три до четири месеца, това е уникалното предимство, което Китай притежава“, според Янг.

Според данните за вноса, публикувани от китайската митническа агенция, покупката на оборудване за опаковане на чипове от Китай е скочила до 3,3 милиарда долара през 2021 г. от предишния си връх от 1,7 милиарда долара през 2018 г., въпреки че миналата година е спаднала до 2,3 милиарда долара със спада на пазара на чипове.

От началото на 2021 г. започнаха да се появяват научни статии за чиплети от изследователи от китайската армия и университети, които тя управлява, а държавни и свързани с PLA лаборатории се стремят да използват чипове, произведени с помощта на местна технология за чиплети, според шест търга, публикувани през миналото три години.

На фона на ескалиращото напрежение между САЩ и Китай, китайската компания Chipuller придоби 28 патента, собственост или на zGlue, или изобретени от хора, чиито имена са в патентите на zGlue, според анализ, използващ IP базата данни Acclaim IP на фирмата за управление на IP. Придобиването е станало чрез двуетапно прехвърляне, първо чрез регистрираната на Британските Вирджински острови North Sea Investment Co Ltd, според документи, видяни от Ройтерс.

Chipuller не е единствената фирма с чиплет технология. Huawei, китайският гигант за технологии и дизайн на чипове, който беше поставен в списъка с най-ограничени права в САЩ, активно подава патенти за чиплети. Huawei публикува над 900 заявления за патенти и безвъзмездни средства, свързани с чиплети миналата година в Китай, спрямо 30 през 2017 г.

В заключение се цитира Янг, председател на Chipuller: „Технологията на чиплетите е основната движеща сила за развитието на местната полупроводникова индустрия. Нашата мисия и задължение е да я върнем в Китай.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"