fbpx

Гроздето с 20% по-малко

грозде

До 20% ще са по-ниски добивите от грозде тази година в сравнение с предишната, но пък качеството е по-добро. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос за мерките, които ще предприеме агроведомстото за защита на родното производство.

Времето беше благосклонно към лозарите и независимо от нанесените на места поражения от майските бури и градушки, и липсата на дъждове в следващите месеци, се очаква добра реколта.

Танева информира, че инспекторите на Изпълнителната агенция по лозата и виното ежедневно са на проверки в лозовите масиви и в преработвателните предприятията, предаде БГНЕС.

Изпълнителната агенция е изпратила писма до НАП – София, Агенция „Митници”, Дирекция „Национална полиция” на МВР и ДАНС за организиране на съвместни проверки, осигуряващи безпроблемното протичане на гроздобера. Със съдействието на Дирекция „Жандармерия” кампанията по изкупуването протича на принципа „очи в очи – директно между лозари и винари.

Движението на продукти на територията на ЕС не се отчита като внос и не подлежи на митнически контрол, обърна внимание Танева. Партидите винено грозде от Румъния трябва да бъдат придружени с валидни за страната на произход документи, чрез които да е проследим произходът на гроздето. Това е продукт с висок фискален риск и е обект на контрол от НАП.

При проверките не е установено винарски предприятия да купуват румънско грозде или от други европейски държави. На пазарите и тържищата също не е установено такова грозде. Не е регистриран и внос от трети страни извън Европейския съюз.

До момента винарски предприятия са изкупили 55 млн. кг грозде от българските лозя.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"