fbpx

Хотели и СПА искат промяна при плащането на ползваната минерална вода

Заплащането на таксите за минерална вода от хотелите и СПА-центровете за 2020 и 2021 година да се извършва на база реално използваното количество вода.

Това искат от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в писмо до министъра на туризма в оставка Мариана Николова.

Изтъква се, че предвид невъзможността да работят заради пандемията, хотелите са използвали средно между 60 и 85% от разрешените им количества минерална вода. За същия период обаче таксата за водовземане на минерална вода продължава да се изчислява на база „разрешения обем вода“, без да се отчита реално използваното количество. По този начин, въпреки епидемичната обстановка, таксата продължава да е на база заявени преди кризата количества вода.

От КРИБ подчертават, че от една страна това става в момент на крайно неблагоприятни икономически условия, а от друга, за да бъде продължено изтичащо разрешително, фирмите от сектора трябва да имат напълно заплатени такси. И с цел запазвайки бизнеса си, някои от тях заплащат таксите на база на разрешено количество, независимо, че не са успели да го използват.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"