fbpx

И Google пуска „отворени“ AI модели

Google пусна нови модели на изкуствен интелект (AI), които външни разработчици потенциално могат да модифицират като свои собствени, следвайки подобни действия на Meta Platforms и други, съобщава Ройтерс.

Дъщерното дружество на Alphabet обяснява, че физическите лица и фирмите могат да изграждат безплатно AI софтуер, базиран на новото семейство от „отворени модели“, наречено Gemma. Компанията прави обществено достъпни ключови технически данни, като например това, което се нарича тегло на модела.

Този ход може да привлече софтуерни инженери да надграждат върху технологията на Google и да насърчи използването на нейното ново печелившо облачно подразделение. Моделите са „оптимизирани“ за Google Cloud, където клиентите на облака за първи път ги използват, като получават $300 кредити, каза компанията.

Google не успя да направи Gemma напълно „отворен код“, което означава, че компанията все още може да има пръст в определянето на условията за използване и собственост. Някои експерти коментират, че AI с отворен код е узрял за злоупотреба, докато други подкрепят подхода за разширяване на набора от хора, които могат да допринесат и да се възползват от технологията.

За разлика от Gemma Google не отваря своите по-големи и първокласни модели, известни като Gemini. Съобщава се, че моделите на Gemma са оразмерени на два милиарда или седем милиарда параметъра – или броя на различните стойности, които алгоритъмът взема предвид, за да генерира изход.

Google не разкрива размера на най-големите си модели Gemini. За сравнение, моделът GPT-3 на OpenAI, обявен през 2020 г., има 175 милиарда параметри, а Llama 2 на Meta варират от седем до 70 милиарда параметри по размер.

Производителят на чипове Nvidia заяви, че е сътрудничил с Google, за да гарантира, че моделите Gemma работят гладко на неговите чипове. Nvidia също така съобщава, че скоро ще накара софтуера за чатбот, който разработва, за да управлява AI модели на компютри с Windows, да работи с Gemma.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"