fbpx

И КЕВР се притесни за цените на тока и парното

КЕВР предлага цената на природния газ от 1 юли 2021 г. да бъде в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), каквото е и искането на „Булгаргаз“ Това е увеличение с близо 3,5% спрямо предходния месец.

В същото време обаче, в рамките на заседанието на комисията шефът на КЕВР Иван Иванов не скрива притеснението си.

Предстоят ни трудни и нежелани решения. Рязкото увеличение на международните цени на природния газ, на петрола и на квотите за въглеродни емисии принуждават регулатора от 1 юли да увеличи значително цените на природния газ и на топлинната енергия“, заявява Иванов.

По думите му, това са трудни и крайно нежелани от Комисията решения, тъй като те ще се отразят негативно на потребителите, и регулаторът е напълно наясно с това. В същото време Иванов коментира, че регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос.

По време на заседанието изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов е пояснил, че след внасянето на заявлението на 10.06.2021 г. котировките на петрола и на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се повишават в резултат на нарасналото търсене на тези горива.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% – от 16 евро до над 28 евро/MWh.

Независимо от това цената, която „Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за м. юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси“, заявява Павлов.

Според експерти обаче е възможно цената на синьото гориво да се повиши над тези 3,5%, искани в момента., тъй като котировките на пазара, от които зависим са много динамични и е възможно да се наложи корекция в посления момент.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"