fbpx

Идва ли стагфлация, питат премиера

Има ли опасения за наличието на период на започваща стагфлация. Този въпрос зададе депутатът от „Демократична България“ Владислав Панев по време на изслушването в парламента на премиера Стефан Янев.

По думите на Панев добра е новината за подобряване на бюджетното салдо с половин милиард лева спрямо същия период от миналата година. И ако една от причините е запушването на корупционни течове, то другата са по-високите приходи от ДДС, заради нарастването на цените на горивата и хранителните продукти.

Премиерът Янев се съгласи, че въпросът с инфлацията трябва да бъде много внимателно следен. И макар, по думите му, цените на енергоносителите да са се повишили, което не е драматично за момента, не трябва да имаме кристална топка, за да предвидим какво ще е тяхното движение в бъдеще.

Янев посочи и ефекта Брекзит, който е увеличил вноските кам ЕС на страните членки, както и новите търговски отношения с Великобритания.

Служебният премиер не изключи вероятноста, ако инфлацията не бъде добре следена, да се наложи още една актуализация на бюджета – ако мине сега предлаганата – до края на годината.

По отношение на бюджетната актуализация, която правителството ще разгледа днес на извънредно заседание, преди да я внесе в парламента, някои от депутатите изразиха мнение, че такава би следвало да бъде разгледана и предложена от следващо редовно правителство.

Премиерът Янев обаче посочи, че ако това не бъде сторено сега, през септември няма да има средства за повечето от социалните плащания, както и за подпомагане на бизнеса, ако се наложи такова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"