Не сме готови за продължителна икономическа криза

Не сме готови за продължителна икономическа криза

31 % от българите могат да издържат само една седмица да покриват ежедневните си разходи, ако загубят основния си източник на приходи.

Това става ясно от глобалното Международно проучване за финансова грамотност за 2020 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в 26 държави, цитирано от „Инвестор“.

Въпросът, на който са отговорили респондентите е „Ако изгубите основния си източник на приходи, за колко дълго ще може да продължите да покривате ежедневните си разходи, без да заемате пари или да се местите?

В България проучването е било сред малко над 1000 души.

За 26% от допитаните въпросният срок срок е месец; 15% посочват, че биха успели три месеца; 10% – шест или повече месеца, а 18% посочват, че не знаят.

74% от анкетираните българи обмислят внимателно всяка своя покупка, което ни поставя сред предпазливите страни, като средно за участващите в допитването този процент е 71,1%.

Общата констатация от проучването сочи, че голяма част от хората са опасно неподготвени за по-значителен икономически проблем.

42% от анкетираните 125 787 пълнолетни участници се притесняват как ще поемат ежедневните си разходи; 40% са разтревожени за финансовата си ситуация, а 37% посочват, че едвам се справят.

От анкетата става ясно, че българите са сред нациите, които като цяло плащат навреме сметките си. 83,3% от анкетираните посочват, че не се бавят със задълженията си при средно 79,4% за проучването. По този показател най-точни са гражданите на Естония с 95,1%, а на обратния полюс изненадващо е Германия с 50,4%.

Над половината от българите посочват, че са имали затруднения да покриват разходите си през последните 12 месеца. За 50,4% от сънародниците ни е имало момент през изминалата година, когато разходите им са надвишавали приходите, при средно 35,3% за проучването.