Безлихвени кредити за туризма ни поиска вицепремиер от банките

Безлихвени кредити за туризма ни поиска вицепремиер от банките

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е поискала от банковия сектор безлихвени и нисколихвени кредити за туристическия сектор.

Николова е провела среща с ръководители и представители на Асоциацията на банките в България и на Българската банка за развитие, съобщиха от ведомството.

По време на разговорите тя е изтъкнала важната роля на финансовите институции в подкрепа на туристическия сектор, който е най-тежко пострадал от пандемията от COVID-19.

Николова информира, че туроператорите нямат продажби и приходи, а 12-месечният срок за възстановяване на депозити и плащания за неосъществени туристически услуги ще приключи. Голяма част от тези средства са в чужбина, сезонната заетост също изтича и браншът наистина е в критично състояние, подчертава вицепремиерът.

По думите й основните искания на бизнеса са 3-годишен гратисен период в кредитирането, като се приема залог на дяловете на фирмите и/или залог на собствеността. Кредитите да са безлихвени, ако се отпускат от ББР, или с лихва до 3%, ако са през търговските банки. Туроператорите имат нужда от целева помощ под формата на финансиране срещу залог на вземанията и то ще бъде използвано за възстановяване на сумите към крайните клиенти.

Николова е настояла за по-голяма гъвкавост при отпускането на средства по програмата за подпомагане на МСП в условия на криза и опасност от фалити.

От своя страна председателят на УС на АББ Петър Андронов е отправил препоръка към ББР и Фонда на фондовете да се ревизира програмата, насочена към бизнеса и да се направи специален продукт за туризма. Така ще може да се поеме тежестта от рисковете при финансирането, като асоциацията ще съдейства максимално в този процес.