fbpx

Икономическият форум в Санкт-Петербург: на почит страните от Африка и Азия

Открилият се тази седмица икономически форум в Санкт-Петербург е белязан от най-тежките в историята икономически санкции, които Западът е налагал на Русия. Логично в тези условия форумът загуби от своя блясък. Западните ръководители и фирми не присъстват. За сметка на това Африка предоставя възможност за Русия, а Египат е почетният гост, пише RFI.

Сега изглежда далеч в миналото 2021 г., когато множество собственици на големи европейски компани се натискаха да присъстват на форума, за да се възползват от възможностите, които крие руският пазар. Мениджърът на Тотал Патрик Пуйоне разсъждаваше върху бъдещето на петрола, рамо до рамо с изпълнителния директор на Сименс и председателя на Световния икономически форум.

Войната в Украйна, западните санкции в безпрецедентен мащаб, ограничаване на полетите като ответна мярка разтърсват до основи 25-ото издание на форума. Думата война не се произнася, но икономическите последици върху руската икономика ще пораждат дискусии в това издание на форума.

В свое писмо, публикувано на интернет сайта на форума, Владимир Путин определя санкциите, наложени от западните страни като „незаконни“. Според него те носят отговорността за настоящите световни кризи: инфлацията и дефицитът.

За противопоставяне на тях няма нищо по-добро от това да се обърнеш към приятелските страни. Много представители на Азия, и по-специално Китай и Индия, присъстват. Индия, за която Русия се превърна в първия доставчик на петрол, изпраща министър. От страна на Африка присъстват министри от Алжир и Египет и министър-председателят на Централноафриканската република. Участват много държави, с които Русия засили връзките си през последните години и се стреми да ги укрепи още повече, докато премине бурята.

Египет е на почит

Способността на Русия да устои на санкциите е в центъра на дискусиите на няколко кръгли маси. „Време е страната да се отърси от илюзиите си и да преразгледа външната си икономическа стратегия“, уточняват организаторите на Форума. Египтяните, които са почетни гости, участват в разискванията по повечето теми през тези три дни.

Едно от тях е посветено на руско-египетските отношения. В центъра, разбира се, е търговският обмен и руската индустриална зона в икономическата зона на Суецкия канал. Целта е тя да се превърне във „входна врата за руските предприятия към пазарите на другите страни от африканския континент“.

Друга важна делегация е тази на Централноафриканската република. Нейният министър-председател лично участва на кръглата маса, посветена на отношенията Русия-Африка. Присъства и председателят на Комисията на Икономическата общност на страните от Централна Африка.

Тук също ясно са изразени руските амбиции: „да се възползва от възможностите, които предоставя Африка за руската икономика и сигурност“. Главните теми са енергийните проблеми и продоволствената сигурност. По последната тема говори сенегалският посланик. Сенегалският президент Маки Сал наскоро посети Русия, за да защити каузата на континента, сериозно накърнена от руско-украинската криза.

Макар че участват много близки съюзници, не присъства нито един държавен глава. Миналата година участваше Феликс Чизекеди, президент на Африканския съюз.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"