fbpx

Икономиката на еврозоната – на прага на стагнацията?

индустрия, промишлен сектор

Активността в промишлеността и услугите в еврозоната е достигнала ниво, което е най-слабото от рецесията през 2013 г. Инерцията в сектора на услугите, който е основен двигател за растежа през тази година намалява, а заводското производство, от своя страна, се свива за 10-и пореден месец.

„Данните показват почти стагнираща икономика“, коментира Крис Уилямс, икономист в IHS Markit, цитиран от Блумбърг Тв.

Той обяснява, че секторът на услугите е напът да отбележи най-слабото си тримесечно разширяване за последните пет години. Уилямс обръща внимание, че забавянето продължава да се разпространява.

Активността в частния сектор в най-голямата европейска икономика намалява за трети месец подред.

Франция се представя най-добре от страните в региона, отбелязвайки „солиден“ растеж, като Ирландия и Испания също над линията на разширяване.

Появяват се и сигнали, че спадът в производството може да започне да намалява. Изводите са на базата на информация от заводите, че свиването в производството е най-малко от август насам. В същото време компаниите продължават да наемат служители, с което се подобрява и увереността за бъдещето.

През следващата седмица се очаква Европейската централна банка да публикува най-новите си тримесечни прогнози за икономиката на еврозоната.

От тях ще стане ясно дали е направено достатъчно, за да се подкрепи икономическият растеж и потребителските цени, или ще трябва да се засилят призивите към правителствата за фискални стимули, допълва Блумбърг Тв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"