fbpx

България бави „Турски поток“, можем да я заобиколим, обяви Путин

Руският президент Путин заяви, че България бави продължението на „Турски поток“ на своя територия. Русия ще намери други възможности за реализиране на проекта, ако България не иска, подчертава още президентът, цитиран от Тасс, като най-вероятно намеква за заобикаляне на територията ни.

Путин се срещна в Сочи със сръбския си колега Вучич и информира, че на сръбска територия газопроводът е готов на 85 % и в близките седмици ще бъде завършен. Това ще даде възможност на Сърбия да участва в транзита на руски газ през „Турски поток“, коментира още Владимир Путин.

Руският президент е информирал, че е постигната договорка за увеличаване обема на подземните газови хранилища в Сърбия – от 750 млн. куб/м до 2 млрд. куб/м.

От думите на Путин става ясно, че Москва е предложила на Белград и помощ за обновяване на авиопарка на сръбския национален превозвач Air Serbia.

При това сме готови да доставяме не само самолети наше производство, но и да организираме на летището в Белград регионален център за техническо обслужване и ремонт на руска авиотехника, заявява още Владимир Путин.

От своя страна Александър Вучич – извън икономическата тема, заяви, че ако Путин е бил начело на Русия през 1999 година, той е щял да предотврати бомбардировките над Югославия.

Междувременно пред бТВ премиерът Борисов опроверга руския президент и го покани да дойде и да вид как строим по пет километра дневно. Той обясни, че е имало забавяне, защото сме спазвали процедури на ЕС. Но пък това давало сигурност, че ще го построим.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"