fbpx

Путин направи сериозни промени в кабинета

Руският президент Владимир Путин освободи няколко министри и пълномощника във федералния окръг Урал. Освен това руският лидер подписа указ за увеличаване на броя на вицепремиерите от девет на десет. Документът беше публикуван в понеделник на уебсайта на Кремъл, съобщи ТАСС.

На свой ред премиерът Михаил Мишустин представи на Държавната дума кандидатурата на нови ръководители на петте министерства и вицепремиер.

Александър Новак, който оглавяваше енергийното министерство от 2012 г., може да стане десетият заместник на Мишустин. Според предложението на министър-председателя, генералният директор на РусХидро Николай Шулгинов трябва да замени Новак в Министерството на енергетиката.

Николай Цуканов беше освободен от поста президентски пратеник във федералния окръг Урал. На този пост беше назначен Владимир Якушев, който от своя страна беше освободен от поста министър на строителството.

Мишустин предложи да бъде назначен Ирек Файзулин, първият заместник на Якушев, за ъководител на Министерството на строителството и жилищно-комуналните услуги.

Освен това Путин освободи Евгений Дитрих от поста шеф на Министерството на транспорта. Той зае поста министър на транспорта на Руската федерация на 18 май 2018 г., замествайки Максим Соколов.

На свой ред Дмитрий Кобилкин беше освободен от поста си на ръководител на Министерството на природните ресурси. Министърът за развитието на Далечния изток и Арктика Александър Козлов, ако бъде одобрен от долната камара на парламента, ще заеме поста министър на природните ресурси и околната среда.

Министерството на транспорта може да се оглавява от ръководителя на Аерофлот Виталий Савелиев. Той отговаря за националния превозвач от 2009 г., а мандатът му е удължен за още пет години през 2018 г.

Мишустин предложи да назначи Алексей Чекунков, който преди това оглавяваше Далечния изток и Фонда за развитие на Арктика, за ръководител на Министерството за развитие на руския Далечен изток.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"