fbpx

Спад на руските инвестиции и туристи у нас

Руските инвестиции в България към 2018 г. са над 2 млрд. евро, но от тях – за последните 5 години са само 345 млн. евро. През 2012-2013 г. Русия си е оспорвала с Германия първото място по стокообмен, а в края на т.г. е шеста след Германия, Румъния, Италия, Турция и Гърция.

Това заяви председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, който взе участие в извънредното събрание и Асамблеята на Международния конгрес на индустриалците и предприемачите, провела се в Москва.

По думите му спад се отчита и в туристопотока. През 2013 г. България е била посетена от 696 хиляди руски туристи от общо над 9 млн. чуждестранни туристи. В края на 2018 г. те са намалели до 522 хиляди от над 12 млн. чуждестранни туристи.

По сходен начин са нещата и в сектора на недвижимите имоти. Ако през 2011-2013 г. руски граждани са купували от порядъка на 10-13 хиляди апартаменти в България, то днес са по-скоро нетни продавачи.

По думите на Велев за недостатъчно силните икономическите взаимоотношения между страните ни допринасят и санкциите, които Русия и ЕС си размениха. Той подчертава, че в официално становище АИКБ се е обявила за пълната им отмяна и развитие на естествените икономически връзки между икономиките на Европейския съюз и Руската  федерация.

Васил Велев е представил и очакванията на бизнеса ни за развитието на икономиката. По думите му за 2019 г. се очаква ръстът на икономиката да е около 3,5%, безработицата да падне под 4 на сто, а увеличението на доходите да скочи с над 10%. Според есенната прогноза на ЕК българската икономика ще запази сравнително висок темп на развитие и през следващите 2 години – около 3%. Това нарежда България на 5-то място от 28 страни в ЕС, след Малта, Румъния, Ирландия и Полша, чиито икономики се очаква да нараснат с 4,2 – 3,2% при очакван ръст от 1,4% за целия ЕС.

Председателят на АИКБ е подчертал, че икономиката на страната ни расте два пъти по-бързо от средното за ЕС, но за да приближим стандарта на живот на западноевропейските държави в обозримо бъдеще, трябва да расте поне 3-4 пъти по-бързо.

Велев е изразил и положителните очаквания на българския бизнес в случай на реализиране на два големи енергийни проекти – Газов хъб Балкан и АЕЦ Белене. Той е категоричен, че за страната ни е важно да има сигурни доставки на газ на конкурентни цени.

„Вярваме, че това ще се постигне при здравословна конкуренция на руски, азерски, татарски, американски и други компании. Относно изграждането на АЕЦ Белене бизнесът у нас е категоричен, че проектът трябва да бъде реализиран на пазарен принцип – без гарантирани преференциални цени и дългосрочни договори за задължително изкупуване, без държавни гаранции за изплащане на инвестицията“ коментира още Васил Велев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"