fbpx

Икономисти: Всички лампи на Острова светят червено

С инфлация близка до 10% и с много по-малка държавна подкрепа в сравнение със съседите си за покупателната способност, Великобритания се намира в трудно икономическо положение. Страховете от рецесия се засилват. Брекзит по-скоро влоши положението, пише Гийом дьо Калиньон в коментар за Les Echos*

Бъдещият британски министър-председател ще намери много дебели папки на бюрото си на „Даунинг стрийт“ 10. Но една от тях, най-дебелата, ще се намира отгоре на купа. Тя засяга конюнктурата и, в по-широк смисъл, икономиката.

Както повечето европейски страни, Великобритания е изправена пред силна инфлация, спадаща икономическа активност, увеличаващи се лихвени проценти, нарастащи страхове от рецесия.

Всички лампи светят червено

Но тези злини изглежда се усещат по-силно на Острова. „Великобритания може би е страната, която буди най-голямо безпокойство в днешна Европа. Инфлацията обхваща практически всички сектори. Цената на електроенергията се увеличи с 54% през април и може да кочи с нови 40% през октомври заради войната в Украйна и повишаването на цените на енергосуровините“, смята Бруно де Моура Фернандеш, икономист в Кофас. Според него, „твърде е възможно британският БВП да бележи спад в продължение на три или четири тримесечия“.

Всички лампи светят червено“, допълва Феликс Берт, икономист в BNP Paribas. През юни инфлацията достигна 9,1% на годишна база. И изглежда, че излизането от Европейския съюз само влоши нещата. „С Брекзит се увеличиха търговските бариери с Европейския съюз“, подчертава Феликс Барт. Брекзит предизвиква покачване с 6% на цените на хланителните продукти между декември 2019 г. и септември 2021 година.

Недостатъчно повишаване на заплатите

Брекзит също така намали броя на незаетите работници“, според Пол Дълес, икономист в Capital Economics, тъй като много имигранти, предимно от източноевропейските страни, напуснаха Великобритания след 2016 година. В резултат на това процентът на безработица е много нисък. Той е едва 3,8% от активното население в края на април, което е по-малко, отколкото преди пандемията от Ковид-19. Заплатите растат. От тази гледна точка за гласувалите за Брекзит напускането на Европейския съюз е успех. Но с една особеност: заплатите не растат с толкова бързи темпове, че да не се допусне спадането на покупателната способност на домакинствата като се има предвид нивото на инфлацията.

Стачките се увеличават на Острова. Тази, която засегна траспорта от края на юни, беше най-голямата от 90-те години насам. А социалният климат може да се влоши още повече, защото британското правителство оказва много по-малка подкрепа на покупателната способност на гражданите си, отколкото други правителства от еврозоната.

Трябва да кажем, Агенцията за бюджетна отоворност (Office for Budget Responsibility), еквивалент на Сметната палата, заяви, че британският публичен дълг следва „неустойчива крива“. Така че няма с какво да се успокоят страстните привърженици на увеличаването на разходите сред лейбъристите и дори сред някои от консертавотрите.

Няколкото обявени мерки ще влязът в сила едва след месеци, докато пикът на инфлацията от над 10% се очаква през октомври. „Този план идва твърде късно“, изтъква Ендрю Гудуин, икономист в Oxford Economics. Доверието на потребителите е в състояние на свободно падане.

Несигурност за предприятията

За предприятията е много трудно да увеличават заплатите и да вкарат в продажната цена допълнителните разходи, които те са принудени да правят в момент, в който търсенето започва да спада. В краткосрочен план предприятията, които правят по-малки инвестиции след Брекзит, биха предпочели да запазят персонала си дори с риск от намаляване на печалбата. Те добре разбират, че след това ще имат сериозни трудности да наемат отново работниците си.

От своя страна Централната банка е в деликатно положение. „Тя е изправена пред сложен избор: дали да повиши бързо лихвените проценти като средство за борба с инфлацията, или да забави темпа с надеждата, че повишаването на цените ще доведе до намаляването на търсенето. За момента тя вдига лихвените проценти с малки стъпки“, обяснява Феликс Барт. За Великобритания, както и за много други европейски страни, идващата зима е заредена с всички възможни опасности.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"