fbpx

Има условия за поне 14% поевтиняване на газа за февруари

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов прогнозира по време на открито заседание на КЕВР, че ако няма съществени изменения до края на месеца, съгласно данните за актуалните котировки на европейските газови пазари към 26.01.2022 г., цената на синьото гориво за българския пазар за м. февруари 2022 г. се очаква да бъде с 14-18 % по-ниска от действащата цена за м. януари.

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 февруари 2022 г. да бъде в размер на 114,31 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец януари утвърдената от регулатора цена е 133,41 лв./MWh, което е поевтиняване с малко над 14%.

Шефът на Булгаргаз уверява, че за гражданите, газоразпределителните дружества, топлофикациите и индустрията остават всички ползи от по-ниските цени на доставяния природен газ от Азербайджан и количествата, добивани от газовото хранилище в Чирен, По думите му, в газовото хранилище в Чирен са нагнетени 100% от предвидените количества природен газ, които се теглят по утвърден план.

Павлов цитира обобщени резултати, които показват, че от началото на 2021 г. до м. януари 2022 г. тези ценови ползи за потребителите са в общ размер от над 1 милиард лева, което запазва заетостта на фирмите и им дава конкурентни предимства. Относно обема на доставяните количества от Азербайджан Николай Павлов посочи, че при липса на изградена газова връзка между Гърция и България това са максимално възможните количества, за които азербайджанската страна е дала съгласие.

Павлов информира още, че са водени разговори с представители на Газпром, от които е станало ясно, че няма заплаха за газовите доставки за България и те ще се осъществяват съгласно разписаните графици.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"