fbpx

Индия спира Турция за членство в БРИКС

На дългоочакваната пресконференция на втория ден от срещата на върха на БРИКС в Казан темата за подадената молба за членство от Турция е била премълчана.

Според източници на германското издание Bild Индия е попречила на Анкара да се присъедини към организацията. Причината е – добрите отношения на Турция с врага Пакистан, пише Bild и уточнява, че за присъединяване към БРИКС се изисква единодушие на членуващите държави.

Дори не е имало гласуване, посочва източникът на германското издание. Припомня се и гневната реакция на страните от НАТО, когато стана ясно, че правителството на президента Ердоган е подало заявление за членство в БРИКС.

Според анализатора, цитиран от Bild, желанието на Ердоган е свързано с укрепване на „стратегическата автономия“ с помощта на организацията. Освен това зад молбата за членство прозира и разочарованието от буксуващото присъединяване на Анкара към ЕС, както и желаната модернизация на митническия съюз на ЕС.

„Политическият престиж“ е друг от мотивите на Ердоган. Президентът иска да покаже, „че може да седи на масите на НАТО и БРИКС едновременно“.

Сега Ердоган трябва да чака нова възможност да интегрира страната си в кръга на БРИКС, макар критиците му да твърдят, че с подобни маневри той е докарал Турция до външнополитическа изолация, пише още Bild.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"