fbpx

Инфлацията в САЩ спада по-бързо от очакваното, цените на акциите растат

Според индекса на потребителските цени в САЩ, който е основен измерител на инфлацията, тя е 7,1% на годишна база, а месечното повишение на цените през ноември спрямо октомври е само 0,1%. Фондовият пазар отговори незабавно с покачване на цените на акциите. Този скок се основава на надеждите за не толкова строга политика на Федералния резерв по отношение на лихвите, пише Capital.fr.

Инфлацията в САЩ е по-ниска от очакваната. Сега тя е 7,1% на годишна база, срещу 7,7% през октомври. Това е най-ниското ѝ ниво от декември 2021 г., според индекса на потребителските цени, публикуван във вторник от Министерството на труда. За един месец цените са се увеличили само с 0,1% срещу 0,4% през октомври. Анализаторите очакваха 7,3% на годишна база и 0,2% на месечна.

В отговор котировките на Уолстрийт и CAC 40 рязко се покачиха. Това наистина трябва да окуражи централната банка на САЩ да повиши лихвите си по-малко, отколкото през последните месеци. Цените на жилищата бяха „с основен принос за месечното увеличение“ и бяха с по-голямо влияние от спада в цените на енергията, уточнява Министерството на труда в своето съобщение. Пикът на инфлацията беше достигнат през юни с ръст на цените от 9,1% спрямо юни 2021 г.

Тогава това беше най-голямото увеличение от 1981 г. насам. И оттогава спадът е бавен. „Мисля, че ще видим последователно намаляване на инфлацията през следващата година“, отбелязва министърът на финансите Джанет Йелън пред CBS, като обаче не дава конкретни цифри. Публикуването на тези данни съвпада с началото на заседанието на Федералния резерв, чийто настоящ приоритет е именно връщането на инфлацията до около 2% годишно. За да направи това, той постепенно повишава основния си процент от март. Така лихвените проценти по заемите, сключени от домакинствата и бизнеса, са по-високи, което ги тласка да потребяват по-малко, което пък от своя страна спомага за намаляване на натиска върху цените.

Федералният резерв трябва да повишава лихвите не толкова бързо

Това забавяне на инфлацията трябва да убеди Фед да повиши лихвите по-малко, отколкото през последните месеци. Настоящото увеличение от половин процентен пункт идва след четири поседователни силни повишения от три четвърти пункта.Обаче е необходимо време, за да се почувства пълният ефект от действията на могъщия Федерален резерв. Следователно „решението за забавяне на темпа на повишаване на лихвените проценти може да се вземе на заседанието през декември“, предупреди председателят на Федералния резерв Джером Пауъл в края на ноември. Наистина, твърде рязкото натискане на спирачките може да тласне икономиката на САЩ към рецесия през 2023 г. Федералния резерв обаче предпочита друг измерител на инфлацията, индекса на разходите за лично потребление, чиито данни за ноември ще бъдат публикувани на 23 декември.

Въпреки че финансовото им състояние се влоши от рязкото покачване на цените, американските потребители са по-оптимистично настроени за връщането към по-ниските темпове на инфлация, показа проучване на Федералния резерв в Ню Йорк. Те очакват инфлацията да спадне до 5,23% средно за една година. Това би било най-ниското равнище от август 2021 г.

Всяка прогноза за инфлацията през 2023 г. трябва да се счита за особено несигурна“,предупреждават икономистите Джоузеф Ганьон и Ашър Роуз от Института за международна икономика Питърсън (PIIE) в статия, публикувана на 5 декември . „Възможно е цените на храните и енергията да паднат или заплатите да се повишат по-бавно от очакваното, което ще доведе до още по-бърз спад на инфлацията. Но рисковете в обратната посока изглеждат по-големи„, посочват те.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"