fbpx

Швейцария готви ограничения за е-автомобилите при недостиг на ток

Швейцарското правителство може да задължи собствениците на електрически автомобили да оставят колите си в гаража в случай на недостиг на електроенерегия в страната, съобщава Capital.fr.

В случай на високо напрежение на електрическа мрежа, Швейцария, която внася електроенергия от своите съседи Германия и Франция, които също изпитват затруднения, не се поколеба да хване бика за рогата: ако мярката, която за момента е все още на етап на обсъждане, се гласува, електрическите автомобили вече няма да могат да се движат в случай на недостиг. Това може да се прочете в наредба, която е подложена на обсъждане и която описва план за ограничения с четири нива на тревога, позволяващи справяне с евентуално напрежение в доставките на енергия през следващите няколко месеца.

На първите нива се предвижда ограничаване на използването на перални, сушилни, на общественото осветление и дори затваряне на магазините за няколко часа на ден. На третото ниво нещата стават трудни за собствениците на електрически автомобили. Можем да прочетем в наредбата, че след като това ниво е досигнато, „частното използване на електрически автомобили е разрешено само за абсолютно необходими пътувания (за упражняване на професия, за пазаруване и за преглед при лекар, религиозни събития или съдебни заседания)“.

Автомобилите с вътрешно горене няма да бъдат засегнати. Как това правило ще бъде прилагано и контролирано? Ги Пармелен, федерален съветник, който на пресконференция разкри подробностите на плана, иска да вярва в „интелигентността“ и „прагматизма на своите швейцарски съграждани“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"