fbpx

САЩ с нов удар срещу китайската индустрия за чипове

Администрацията на Джо Байдън добави китайския производител на чипове за памет YMTC и 21 „големи“ китайски играчи в индустрията за чипове с изкуствен интелект към търговски черен списък, разширявайки натиска и санкциите си срещу китайската индустрия за чипове, съобщава Ройтерс.

YMTC, който дълго време е под прицела на правителството на САЩ, е добавен към списъка поради опасения, че може да пренасочи американската технология към китайските технологични гиганти Huawei и Hikvision, които преди това бяха включени в черния списък. Този ход ще забрани на доставчиците на YMTC да доставят стоки от САЩ до него без лиценз, който е труден за получаване.

21-те китайски компании с AI чипове, добавени към търговския черен списък, който включва Cambricon Technologies Corp и CETC, са изправени пред още по-строго наказание, като правителството на САЩ ефективно блокира техния достъп до технология, произведена навсякъде по света с американско оборудване .

Тъй като китайското правителство се стреми да премахне бариерите между своите военни и цивилни сектори, „интересите на националната сигурност на САЩ изискват да действаме решително, за да откажем достъпа до напреднали технологии“, изтъква помощник-министърът на търговията по експортната администрация Теа Кендлър, цитиран от Ройтерс.

Този ход на Вашингтон се основава на строгия контрол върху износа, наложен на Пекин през октомври, за да забави технологичния и военен напредък на Пекин, включително мерки за ограничаване на достъпа на Китай до американски инструменти за производство на чипове и лишаването му от определени чипове, произведени по света с американско оборудване.

Тези действия се случват, докато Конгресът се готви да финализира законодателство, с което да забрани на правителството на САЩ да купува продукти, които съдържат полупроводници, произведени от YMTC, китайския производител на чипове за памет CXMT или най-големия производител на чипове в Китай SMIC.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"