fbpx

Депутатите ударно намаляват ДДС за стоки и услуги

При липсата на бюджет за 2023 г.  депутатите гласуваха на второ четене промени в закона за ДДС, които ще орежат приходите от този данък с над половин милиард лева през ледващата година. В същото време в парламента предстои гласуване на нови разходи за 3 милиарда лева, съобщава „Сега“.

От 1 януари с 9% ДДС вече ще са и вестниците и списанията. Депутатите глауваха още 9% ДДС да стане постоянна мярка и за бебешките храни и пелени, както и за всички туристически настанявания. Намалените ставки, въведени заради ковид пандемията в средата на 2020 г., трябваше да приключат действието си в края на тази година.

До края на 2023 г. по-нисък ще остане налогът и за ресторантьорските услуги. Изчисления сочат, че около 120 млн. лв. ще е загубата в бюджета за година от това данъчно намаление. „Сега“ припомня, че сваленият на 9% налог преди две години по никакъв начин не се отрази на цената на ресторантоьорските услуги, а печалбата остана единствено в търговците.

Депутатите удължиха и дейтвието на 0% ДДС за хляб и брашно до края на 2023 г., вместо до средата на годината.

По думите на зам министъра на финансите Людмила Петкова от всички тези промени годишният ефект за бюджета ще е около 520 млн. лв. по-малко приходи от ДДС, „МФ е против намалените ставки и проблемът не е толкова в бюджета, а защото се  създава изключителна тежест за администриране – както за самия бизнес, така и за държавните органи. Знаете ли заради 0% ДДС за хляба колко запитвания получаваме – по 60-100 номенклатури за хляб и ни питат кой да е с нулева ставка и кой с нормална„, изтъква Петкова от парламентарната трибуна, цитирана от изданието.

Тя предупреждава, че не е редно с ДДС да се прави социална политика, а изключенията трябва да се допускат само в краен случай, както е било по време на пандемията.

Проблемът с диференцираните ставки приема огромни размери. До 2020 г. тя бе само една – за туристическите услуги. Сега ги правите постоянни. Не е добре да има толкова изключения. Накрая изключението ще стане 20% ДДС„, предупреждава още Петкова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"