fbpx

ING Group спира финансирането на газови и петролни проекти

ING Group повече няма да финансира нови петролни и газови проекти, заявява нейният директор по енергийните проекти, като това става една от първите големи глобални банки, които се ангажират с подобна стъпка в борбата срещу изменението на климата, съобщава Ройтерс.

Ходът на холандската фирма за финансови услуги повишава натиска върху колегите да се вслушат в призива на Международната агенция по енергетика (IEA) за спиране на финансирането на нови проекти за изкопаеми горива, за да се ограничи глобалното затопляне до не повече от 1,5 градуса по Целзий.

Михил де Хаан заявява пред агенцията, че ING няма да финансира проекти, одобрени след 31 декември 2021 г., но все пак ще финансира енергийни фирми, въпреки че ING вече постепенно намалява финансирането на петролната и газовата индустрия и увеличава кредитирането за възобновяеми източници.

„Декарбонизацията на енергийната система… е от почти екзистенциално значение, но също и достъпната енергия и надеждното снабдяване с енергия“, казва де Хаан.

По думите му банката ще се насочи към 50% увеличение на кредитирането за възобновяема енергия до 2025 г., основавайки се на силния растеж през 2021 г., когато финансирането е нарастнало с 26% до 7,3 милиарда евро.

Планът на ING за намаляване на финансирането за съществуващи клиенти и проекти за петрол и газ е постепенен, с цел да го намали с 12% до около 3,5 милиарда евро до 2025 г.

„Важно е да се признае, че IEA също така показва, че в бъдеще ще са необходими нефт и газ“, отбелязва де Хаан, добавяйки, че банката се стреми да помогне на клиентите да декарбонизират бизнеса си.

Натискът на инвеститорите върху банките да действат по-бързо срещу изменението на климата се е увеличил през годината, откакто IEA публикува доклада си за прекратяване на финансирането на изкопаеми горива.

Но много банки обещават да спрат кредитирането само ограничено, като например за сондажи в Арктика. Кризата в Украйна може допълнително да попречи на промяната, тъй като Европа търси алтернативи на руския нефт и газ.

ShareAction, организация, настояваща за отговорни инвестиции, заяви в доклад от февруари, че 25 от водещите европейски банки са предоставили 55 милиарда долара финансиране през 2021 г. за енергийни компании, които планират да разширят производството на нефт и газ.

В него се посочва, че HSBC, Barclays и BNP Paribas са сред най-големите институцаи, финансирали проекти за нефт и газ през 2021 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"