fbpx

Интерконекторът с Гърция саботиран година и половина?

Изграждането на интерконектора с Гърция е било саботирано. Такъв извод може да се направи от коментара на Теодора Георгиева, изпълнителен директор на „Ай Си Джи Би“ АД – проектната компания, която строи газовата връзка на България с Гърция, в „Лице в лице“ по бТВ.

По думите на Георгиева компанията дори е сезирала службите, след като са изгубени година и половина, през които фирми са обжалвали по ЗОП различни дейности по проекта.

Теодора Георгиева разказа, че е в компанията от 2015 година, когато е заварила проекта без никакво финансиране. Такова е било постигнато едва през 2019 година, когато е станало възможно и реалното строителство. Тя потвърди, че интерконекторът ще бъде пуснат на първи юли 2022 година, а строителството ще приключи в края на настоящата година.

Помолена да обясни защо „Балкански поток“ е построен толкова бързо, а интерконекторът – не, Георгиева коментира, че газопроводът към Сърбия е нямал финансовите проблеми, които са стояли пред Ай Си Джи Би, където всеки един разход е трябвало да бъде доказван пред Европейската комисия, която съфинансира строителството.

Припомняме, газовата връзка с Гърция е особено важна за България, тъй като по нея можем да получаваме договорените доставки на много по-евтиния азерски природен газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"