fbpx

Въздействието на глобалното затопляне в 10 цифри

Всички участници в започналата на 31 октомври в Глазгоу Конференция на ООН по климатичните промени (COP26) са съгласни за едно нещо: COP е последният шанс. За да разберем тревожния тон на учените и на хората, овластени да вземат рашения от целия свят, достатъчно е да се вгледаме в годишния доклад на научното списание „The Lancet“, което разглежда въздействието на глобалното затопляне посредством изследването на 40 показателя. Изводът е безапелационен: всичко върви от зле на по-зле както от икономическа, така и от екологическа гледна точка, пише France 24.

295 милиарда
Това е броят на потенциално загубените работни часове през 2020 г. поради високите температури.

345 000
Това е броят на починалите хора над 65-годишна възраст в резултат на високите температури. Това е с 80% повече, отколкото през 2000 г.

569,6 милиона
Това е броят на хората, живеещи в области, които рискуват да бъдат потопени, засегнати от големи наводнения или от тайфуни и урагани.

178 милиарда долара
Това са щетите от разрушенията, причинени от 242 климатични бедствия (пожари, урагани, наводнения), регистрирани в света през 2020 г.

4 милиона
Това е броят на хората в света, чиято смърт през 2019 г. може да се припише на увеличаването на замърсяването на въздуха.

19%
Това е частта от повърхността на Земята, която е била подложена на периоди на изключително засушаване, докато до 2010 г. този процент рядко надхвърляше числото 5.

2 милиарда
Това е броят на хората по света, които страдат от хронично недохранване, т.е. нямат редовен достъп до храна. Участието на климатичното затопляне се изразява в спадането на реколтата от царевица с 6%, на соя с 5,8%, на жито с 3% в сравнение с периода 1981-2010 г.

1 милиард долара
Това са субсидиите, които се предоставят на промишленостите, използващи изкопаеми енергийни носители (въглища, нефт, газ) в 65-те страни най-големи замърсители на планетата.

6,1 милиона
Разходите за преждевременно починалите хора поради глобалното затопляне са равни на средните годишни доходи на 6,1 млн европейци. Старият континент е районът, където смъртните случи, които се смята, че са причинени от климатичните промени, струват най-скъпо.

7,2 милиона
Това е броят на електрическите автомобили в света през 2019 г. Те представляват едва 1% от общия автомобилан парк, прекалено малко количество, за да може да окаже влияние върху общото количество въглеродни емисии, причинени от автомобилното движение.

***
превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"