fbpx

Бизнесът плаши КЕВР с евросанкции заради цената на газа

В отворено писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов работодателските организации обръщат внимание, че с взетото на 1 ноември решение за цената на природния газ регулаторът предоставя непозволена държавна помощ към топлофикациите и към крайните снабдители.

Изтъква се още, че настоящата тежко обременена регулация засилва монополното положение на „Булгаргаз“ ЕАД и отваря възможността за прилагане на принципа на кръстосано субсидиране между двете групи крайни потребители – битови и бизнес. Именно този принцип е експлицитно забранен от Третия енергиен пакет на ЕК. Ако КЕВР не преразгледа решението си, може да има наказателна процедура срещу България, подчертава бизнесът.

Смятаме, че пазарът за природен газ в Европа, както и стартиралите няколко разследвания за манипулации от Европейски институции оказва допълнителни предпоставки в тази посока. Обръщаме внимание, че след като в решението на КЕВР пише, че в 10:10 часа на 1 ноември е получен мейл от Газпром, че Булгаргаз е изпълнил поставените условията и те се съгласяват да направят доставката на „спестените“ количества, е редно Булгаргаз да подаде ново заявление за утвърждаване на цени, изтъкват работодателите.

Припомняме, на базата на това писмо, без да има предложение от Булгаргаз, КЕВР намали цената на газа да битовите потребители.

В писмото си работодателите припомнят, че всички клиенти на „Булгаргаз“ ЕАД имат едни и същи договори и условия, и това е в подкрепа на аргументите на бизнеса. Индустрията, топлофикациите и газоразпределителните дружества (в ролята на крайни снабдители) подписват едни и същи договори с „Булгаргаз“ ЕАД, просто защото е обществен доставчик.

В тази връзка се посочва, че поради пандемията през 2020 г. „Булгаргаз“ не е доставил всички поръчани количества по договора с „Газпром Експорт“, когато цените са били 3-4 пъти по-ниски. Тези количества са поръчани от името и за сметка на всички клиенти на „Булгаргаз“ ЕАД в ролята му на обществен доставчик. Те са по-евтини и са „спестени“ от всички клиенти на „Булгаргаз“ ЕАД. Те не са „спестени само“ от топлофикациите и крайните снабдители, по-скоро са спестени от тях в по-малка част.

Няма как в регулаторно решение по отношение на монополна доставка КЕВР да „разпредели“ тези количества само за топлофикациите и крайните снабдители. Точно както, няма как да има регулаторно решение, че количествата от „Сокар“ (много по-евтиният азерски газ, б.р.) отиват само за топлофикациите и крайните снабдители, се подчертава още в писмото до Иван Иванов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"