fbpx

Инвестиции от САЩ могат да разкрият 2400 нови работни места у нас

До момента американските инвестиции у нас са близо 850 млн. евро, като се работи се по 18 проекта с участието на инвеститори от САЩ на обща стойност над 1 млрд. лв., които ще разкрият 2400 нови работни места у нас.

Това коментира министърът на икономиката Никола Стоянов по време на среща с представители на американския бизнес у нас, която е част от инициативата „закуска с инвеститори“. По думите му има голям интерес на компании от САЩ към страната.

Стоянов информира още, че България и САЩ бележат рекорден стокообмен през 2021 г., който възлиза на $1.3 млрд. и отбелязва ръст от 20% спрямо предходната година. „Тези числа са резултат от доброто партньорство между нашите страни и от факта, че в България работят над 100 американски компании, които са разкрили повече от 30 000 работни места“, уточнява икономическият министър.

Американският пазар е сред основните експортни дестинации за български изделия от високотехнологичния спектър. Те са съсредоточени в енергетиката, автоиндустрията, ИКТ, фармация, аутсорсинг и др. „За последното десетилетие в ИКТ сектора три от петте най-големи компании, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, са от САЩ“, отбелязва министърът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"