fbpx

ИТ секторът се срива по дял на обявите за работа

В последния месец на 2023 година обявите за работа са намалели с 19% спрямо предходния ноември. Ежемесечният анализ на JobTiger сочи, че това е спад от  близо 7000 предложения на месечна база, като общият брой на обявите е около 30 000. Макар спадът да е драстичен, от JobTiger изтъкват, че не бива да има поводи за притеснения, тъй като традиционно през декември се наблюдава рязък спад на обявите за работа вследствие на почивните дни по време на коледните и новогодишни празници. В резултат от тях редица работодатели преустановяват публикуването на работни позиции онлайн.

На годишна база се отчита ръст – обявите за работа са с 9% повече спрямо същия период през 2022 г., като почти във всеки един от секторите има повече предложения спрямо миналата година.

Като ефект от резкия спад на обявите през декември във всеки един от секторите се отчита двуцифрен спад.

Най-голям продължава да бъде той в сектор „Търговия и продажби“ (1520 предложения по-малко, 17% спад), следван от „Производство“ (1510 предложения по-малко, 25% спад) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (740 предложения по-малко, 13% спад).

На годишна база се наблюдава по-голям брой обяви спрямо същия период през 2022г. Изключение правят секторите „Маркетинг и реклама“ и „ИТ“, в които е отчетен годишен спад от съответно 1% и 34%.

Според анализа на JobTiger, основна промяна в дяловото разпределение се отчита отново в сектор „ИТ“ – той e заемал второ място по дял на предложенията през м. декември 2022г. с 15%, а през същия месец в 2023г. е вече на 6-то място с 9% дял.

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 19% спрямо предходния месец. Общият брой на този тип предложения е 2600, като от началото на годината те са с 43% по-малко и с 23% по-малко спрямо м. декември 2022г..

Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 10% от предлагането през декември.

От JobТiger очакват в края на януари да бъде отчетен ръст на предложенията по всички показатели. Показателни фактори за тенденциите през 2024г. ще бъдат годишното сравнение на обявите по сектори, състоянието на „ИТ“ сектора през първото тримесечие на 2024г. и предложенията за работа от вкъщи/дистанционна работа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"