fbpx

Иван Костов се чуди какви ги върши Ананиев с Бюджет 2021

Поредната остра критика за проекта на Бюджет 2021 дойде от бившия премиер Иван Костов в негово интервю за БНР.

По думите му:

„Законопроектът за бюджета за 2021 г. разрушава 23-годишен политически консенсус за финансовата стабилност на страната. Нека да ме чуят добре тези, които го правят. Фактите сочат, че тя беше постигната от управлението на Обединените демократични сили от 1997-а година. Сегашният финансов министър Кирил Ананиев беше зам.-финансов министър по това време и отлично знае какви лишения и трудности сме преодолели, за да изведем страната от финансовата катастрофа на управлението на Жан Виденов. Не знам защо сега се е съгласил да дестабилизира в такава степен бюджета на страната“.

Според Костов пандемиите са еднократни процеси, независимо колко време продължават, а на еднократен процес се отговаря с еднократни извънредни разходи, каквато е мярката 60 на 40:

„Има епидемична обстановка – има мярка, няма епидемична обстановка – няма мярка. Повишават се постоянно разходи в бюджета – за пенсии, за социални. Това е недопустимо като отговор на извънредни обстоятелства на епидемията. Тези недопустима разходна политика ще доведе до прекомерен структурен дефицит. Това бързо ще увеличи дълга на страната, а с него и лихвените разходи за обслужването му. Държавата ще стане по-слаба и с по-ограничени възможности“.

Иван Костов се присъедини към множеството, което свята, че истинската причина за планираната финансова дестабилизация е подготовката на управляващите за предстоящите парламентарни избори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"