fbpx

Депутатите ударно приемат Бюджет 2021, икономисти прогнозират актуализация след март

Парламентът втори пореден ден приема окончателния вариант на държавния бюджет за 2021 година.

В същото време икономистите са скептични относно заложените цифри и изпълнението на приходната част.

Доц. Красен Станчев прогнозира в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТV+ и TV1, че скоро след изборите следващата година ще трябва да се актуализира бюджетът и да се режат разходи.

„Ако бях министър на финансите, щях да махна ненужните разходи от държавния бюджет, сред които и разходите за военната техника и финансиранията за АЕЦ „Белене“ и получавам около 3-3,5 милиарда лева, които ще могат да бъдат разпределени за други разходи“, коментира Станчев.

В същото време депутатите гласуваха на второ четене догодина дефицитът в държавния бюджет да бъде 5.485 млрд. лв. Приходите през 2021 г. са планирани в размер на 27.051 млрд. лв., а разходите – 32.536 млрд. лв.

Заедно с приходите и разходите по Консолидираната фискална програма дефицитът през 2021 г. ще е по-малък – 4.9 млрд. лв. или 3.9% от БВП. За догодина бюджетът е разчетен при ръст на икономиката от 2.5%.

Между първо и второ четене със 77.5 млн. лв. бе завишен бюджетът на Министерството на вътрешните работи. Допълнителната сума е заради планираното увеличение с 15% на заплатите на полицаите, въпреки че те протестират с искане за 30% ръст на възнагражденията.

През 2021 година в бюджета на Министерството на туризма са заложени 22 млн. лв. за реклама (насърчаване на туризма). Това с около 6 млн. повече от настоящата година.

Дневник обобщава, че сред ключовите промени – силно критикувани от опозицията и експертите, са помощите за отглеждане на деца, които първоначално бяха планирани да са фиксирана сума за всички родители, а в последния варинт се предвижда всички работещи родители, независимо дали взимат социални помощи за отглеждане на деца, да могат да намалят годишната си данъчна основа с 4500 лв. за всяко дете, което се равнява на спестени разходи за подоходен данък в размер на 450 лв. Предвидено е още:

  • 510 лв. подоходен праг за получаване на семейни помощи за отглеждане на деца
  • 10% увеличение на заплатите на държавната администрация
  • 5.6 млрд. лв. за образование
  • 4.5 млрд. лв. максимален размер на нов дълг, който може да бъде поет догодина.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"