fbpx

Изчезването на Бао Фан: Пекин срещу милиардерите – действие второ

Изключително влиятелният китайски банкер Бао Фан е изчезнал, призна в четвъртък China Renaissance, неговият инвестиционен фонд. Той е считан за централна фигура в IT сектора. Така се появи отново призракът на масовите изчезвания на китайски милиардери през последните години, пише в свой репортаж France 24*.

Още един. Милиардерът Бао Фан, един от основните банкери и „кръстници“ на китайските IT технологии, се присъедини към дългия списък на водещи бизнесмени, които мистериозно изчезнаха през последните години. China Renaissance, инвестиционният фонд, който той управлява, потвърди, че от няколко дни няма новини от него.

Здравейте, всички вие сигурно сте имали безсънна нощ и бих ви помолил да не разпространявате и да не вярвате на слухове. Към момента имаме много ограничена информация относно причините за липсата на връзка с Бао Фан”, посочва Уанг Лисин, един от директорите на China Renaissance, във вътрешен имейл, до който Financial Times е успял да се добере.

„Преяждане“ със сливания и придобивания

Това изчезване е особено тежък удар не само за китайския IT сектор. Бао Фан е „кралят на финансовите посредници“, а този сектор е считан за един от основните двигатели на китайския растеж.

China Renaissance, който този мъж в развета на 50-те си години основава през 2004 г., се превърна в един от най-мощните частни инвестиционни фондове в Китай. „Той създаде някои от най-големите технологични хитове в страната и успя да направи някои от тях популярни в целия свят“, пише South China Morning Post.

Основното му постижение е, че успя да стане главният съветник на Didi“, китайската стартираща компания, която през годините се превърна в конкурент номер 1 на американския гигант VTC Uber. Бао Фан също работи по създаването на гиганта за електронна търговия Meituan, резултат от сливането на две стартиращи компании през 2014 г., в един от малкото, способни да се противопоставят на мастодонтите Alibaba и Tencent.

Бао Фан и China Renaissance са истински „лакомници“ на сливанията и придобиванията. Последната година, за която инвестиционният фонд публикува подробно баланса си на страниците на своя уебсайт, е 2016 година. От тях се вижда, че тази компания, базирана в Шанхай, Хонконг и Ню Йорк, е осъществила 370 финансови операции на обща стойност 71 милиарда долара.

Бао Фан е не само изключително влиятелен банкер, но също така лично познава всички главни изпълнителни директори, които имат значение в Китай“, казва Марк Лантейн, специалист по Китай в Арктическия университет на Норвегия. Той е заедно със светата троица на китайските предприемачи в IT сектора още от самото начало: Бао Фан познава Джак Ма от Alibaba, Пони Ма от Tencent и Робин Ли от Baidu от началото на 2000-те, „когато те все още бяха напълно неизвестни“, изтъква той пред Financial Times в огромен материал, който британският всекидневник му посвети през 2018 година.

Оттук идва и прозвището му „кръстник“ на китайските високи технологии. „Той е този, който урежда сделките и не е трудно да си представиш, че познава из основи тайните на елита в този сектор“, подчертава Марк Лантейн.

Затова самото му изчезване е достатъчно, за да разтревожи елита на цифровата икономика: една от основните брънки в този малък свят вече не отговаря и никой не знае какво би могъл да каже, ако бъде „привикан“ от властите.

Възръщането на явлението „изчезване“ на милиардерите?

Тази внезапна липса на връзка припомня вълната от изчезвания на влиятелни бизнесмени между 2015 и 2020 г. в рамките на антикорупционната кампания, започната от китайския президент Си Дзинпин. Банкерът Гуо Гуангчанг, наречен „Китайския Уорън Бъфет“, беше един от първите, временно отстранени от режима от обществения живот през 2015 година. Този лов на кралете на високите технологии беше допълнен през 2020 година с Джак Ма, харизматичният шеф на Али Баба. След тези разногласия с властта, последният практически никога не се е появявал публично и изглежда от почти една година е успял да си създаде нов живот в Япония.

След като подкрепи в рамките на възможностите си растежа на технологичната индустрия, правителството реши от втората половина на 2010-те години да въведе ред сред тези, станали прекалено могъщи, бизнесмени“, подчертава Марк Лантейн.

Стремежът към политическа независимост на един Джак Ма, например, не беше приемлив в очите на Си Дзинпин, който смяташе, че „правителството трябва да запази и увеличи контрола си върху икономиката“, продължава експертът.

Въпреки тези разногласия, изчезването на Бао Фан изненадва. „Отношенията между Пекин и IT сектора изглеждаха в много добро състояние след края на политиката на „нулев ковид“. Властите всъщност отслабиха натиска върху него, защото имат нужда всички отрасли да работят на пълни обороти, за да се възстанови китайският икономически растеж“, отбелязва Марк Лантейн.

В този смисъл е „трудно да се разбере логиката на организираното от режима „изчезване“ на Бао Фан“, признава експертът. За него обаче има две възможни обяснения. Едното е, че режимът има сметки за уреждане конкретно с China Renaissance, което не е невъзможно: Конг Лин, президентът на China Renaissance и дясната ръка на Бао Фан, беше привикан от властите през септември 2021 г. като част от разследване за корупция. Но официално това са събития, предхождащи идването на Конг Лин в инвестиционния фонд.

Другото обяснение е, че „Си Дзинпин иска да изпрати послание до целия сектор чрез Бао Фан“, казва Марк Лантейн. Това би означавало опит за възстановяване на контрола. Наистина, китайският президент „се натъкна на известна съпротива заради политиката му на „нулев Ковид“ и сега иска да затегне редиците“. Така това изчезване може да се разглежда като предупреждение, отправено от режима към предприемачите срещу изкушението да вярват, че могат да си позволят всичко в името на похода за свещен растеж.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"