fbpx

Износът на ЕС към преференциални партньори надхвърли €1 трлн.

Износът на ЕС към преференциални партньори за първи път е надхвърлил 1 трилион евро през 2021 г., сочи втория годишен доклад на Европейската комисия относно прилагането и прилагането на търговските споразумения на ЕС. Докладът също така показва, че усилията на ЕС за премахване на търговските бариери и подкрепа за малките предприятия помагат на износа на ЕС и по този начин на европейските работни места.

Извличането на максимална полза от търговските споразумения и тяхното ефективно прилагане стават все по-важни: например 44% от търговията на ЕС се е осъществила в рамките на преференциални търговски споразумения през 2021 г., като се очаква това да нарасне до 47,4% с включването на споразумения, които в момента са в процес на приемане или ратификация.

Износът от ЕС към преференциални партньори (без Обединеното кралство) е нараснал повече (16%) от износа на ЕС към всички търговски партньори (13%) между 2020 г. и 2021 г.

Търговските споразумения на ЕС улесняват и вноса на суровини. В момента ЕС внася 24% от своите критични суровини от преференциални търговски партньори; това ще нарасне до 46%, след като бъде сключено споразумение за свободна търговия с Австралия, което в момента е в процес на преговори. Модернизирането на споразумението с Чили, най-големият източник на рафиниран литий в ЕС (78%), се очаква допълнително да подобри надеждното снабдяване с този ключов ресурс и следователно също и нашия зелен и цифров преход.

Износът на ЕС през 2021 г. е със 7,2 милиарда евро по-висок благодарение на премахването на няколко търговски бариери между 2015 г. и 2020 г.

През 2021 г. 39 търговски бариери (шест повече от 2020 г.) са напълно или частично премахнати, най-вече чрез сътрудничество със съответните търговски партньори. Премахването им имаше незабавен положителен ефект върху износителите от ЕС, особено в хранителния сектор, тъй като повечето от тях се отнасяха до санитарни и фитосанитарни мерки. Канада, например, е приела хармонизирания сертификат на ЕС за птиче месо след сътрудничество с Комисията, държавите-членки на ЕС и бизнеса.

Дългогодишният ангажимент с Южна Корея е довел до възобновяване на износа на свинско и птиче месо от държавите-членки на ЕС през септември 2022 г., след като Корея призна строгите мерки за регионализация на ЕС за контрол на огнищата на африканска чума по свинете. Това сътрудничество има потенциала да отключи над един милиард евро търговия през следващите години.

Дейността по уреждане на спорове в Световната търговска организация (СТО) продължи въпреки парализата на Апелативния й орган. Еврокомисията е уредила спор за вятърната енергия с Обединеното кралство и напредва с редица други партньори, по-специално със САЩ относно алуминия и с Турция относно фармацевтичните продукти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"