fbpx

Булгаргаз предлага много по-евтин газ за ноември

Часове след като шефът на КЕВР Иван Иванов обяви, че очаква от Булгаргаз по-ниска цена за ноември, посочвайки сумата от 180 лв/MWh, общественият доставчик предложи още по-голямо поевтиняване на суровината – 166,14 лв./MWh или 84,95 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ. Това е почти 30% поевтиняване, ако енергийният регулатор одобри цената.

Изтъква се, че предложената цена е приблизително два пъти по-ниска от цените на европейските газови хъбове за доставка през м.ноември, която към 11.10.2022 г. е около 160 EUR/MWh.

Според дружеството тази съществена разлика се дължи на изключително конкурентните цени, получени в рамките на проведената тръжна процедура за доставка на природен газ през ноември, както и на възможността да бъдат доставени пълните азерски количества по договорна цена през газопровода IGB.

Припомняме, Булгаргаз съобщи вчера, че при спазване на условията на тръжната процедура са избрани два доставчика на втечнен природен газ с осигурени слотове за регазификация и съхранение на терминала в Ревитуса – Mytilineos S.A. и DEPA Commercial S.A.

В същото време, в момента на всички европейски борси цената на газа спада, като сред причините е много високият процент запълненост на газохранилищата, топлото време и високият дял на електроенергия, произведена от ветрогенератори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"