fbpx

Използването на интернет в света с рекорден ръст

Независимо, че цифровите технологии вече са неразделна част от нашето ежедневие, трансформирайки комуникациите, бизнеса, здравеопазването, образованието и др., милиарди хора по света все още са офлайн и цифровият напредък е неравномерен.

В този контекст изданието Visual Capitalist показва използването на интернет по региони въз основа на данни от доклада на Световната банка за цифровия напредък и тенденции за 2023 г. (данните за България в таблица 1)

Според Световната банка между 2018 г. и 2022 г. светът е придобил 1,5 милиарда нови интернет потребители. Само през 2020 г. делът на световното население, използващо интернет, се е увеличил с 6% (500 милиона души), отбелязвайки най-високия скок в историята. По-специално в Индия се наблюдават високи нива на привличане. Например през 2018 г. само 20% от индийците са използвали интернет. До 2022 г. този процент е нараснал до над 50%.

Източник: Visual Capitalist

Напредъкът на цифровизацията обаче е неравномерен както в отделните държави, така и между тях.

През 2022 г. една трета от световното население остава офлайн, като части от Азия и Африка все още имат много ниски нива на използване на интернет. Например повече от половината фирми в Буркина Фасо, Етиопия, Гана и Сенегал според съобщенията нямат интернет връзка.

Според доклада на Световната банка, когато бързият интернет стане достъпен, вероятността за наемане на работа се увеличава с до 13%, а общата заетост се увеличава с до 22%. Освен това фирменият износ се увеличава почти четири пъти с наличието на бърз интернет. В Африка например 3G покритието се свързва с намаляване на крайната бедност, като намаление от 10% се наблюдава в Сенегал и 4,3% в Нигерия.

Таблица 1

Данните за страната ни показват, че изоставаме спрямо средните показатели за Европа и Централна Азия (разглеждани от Световната банка в една група).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"