fbpx

Кабинетът одобри актуализацията на бюджета въпреки драмите с ИТН

На редовното си заседание правителството одобри проект за актуализация на бюджета.

Със законопроекта се предвижда спешен пакет от антикризисни мерки, насочени към намаляване на негативните последствия от нарастващите цени на горивата и енергията, съответно нарастващия инфлационен натиск върху най-засегнатите групи от обществото и бизнеса.

Антикризисните мерки, за които е постигнат политически консенсус при проведените консултации между коалиционните партньори, предвиждат засилване на държавната подкрепа в две основни направления – мерки за подкрепа на бизнеса и пакет от социални мерки.

Ясно е обаче, че тепърва управляващата коалиция ще има проблеми с прокарването на актуализацията в парламента. Основната причина за това е, че в самата коализия има сериозни разминавания и на практика одобреният днес проект не е приет от коалиционния съвет. Нещо повече, по време на обсъждането днес в МС министрите на „Има такъв народ“ са напуснали заседанието, недоволни, че се отхвърлят техни искания за финансиране, по конкретно – за увеличаване на заплатите във външно министерство и за пътни проекти в регионалното ведомство.

От партията на Слави Трифонов са настоявали първо проектобюджетът да бъде приет от лидерсикя коалиционен съвет, насрочен за тази вечер и след това от правителството.

Със законопроекта за актуализиране на държавния бюджет е предложено увеличение на максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2022 г. – от 7,3 млрд. лв. на 10,3 млрд. лв.,  както и промяна на ограничението за максимален размер на държавния дълг към края на 2022 г. от 35,5 млрд. лв. на 38,5 млрд. лв.

В проекта се предвижда общо приходите да бъдат 58.9 млрд. лв. (1.65 млрд. лв. повече), а разходите достигат 65 млрд. лв. (малко над 43% от БВП на страната). Те нарастват с 2 млрд. лв. заради антикризисните мерки.

Към края на годината се очаква данъчните приходи да достигнат 30.7 млрд. лв. или спрямо отчета за 2021 г. с 12.3%. Причината за по-слабия ръст спрямо този на инфлацията е, че променените очаквания за основни параметри в макрорамката водят до ръст на приходите от данъци с 945.2 млн. лв. спрямо разчетите в действащия бюджет, но в същото време антикризисните мерки (оценени на 2.1 млрд. лв.) водят до загуба на приходи за 597.7 млн. лв. Така нетният ефект от промяната в макрорамката и ефектите от антикризисните мерки е увеличение на данъчни приходи за годината от 347.5 млн. лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"