fbpx

Коалицията стана „тройна“, ще управлява в малцинство

Актуализацията на бюджета вероятно даде последния тласък, който разби четворната коалиция и от днес тя става „тройна“, която ще управлява в малцинство.

Това стана ясно от пресконференцията на „Продължаваме промяната“, на която премиерът Петков заяви, че ще бъдат управляващи в малцинство.

Половин час по-рано лидерът на Има такъв народ Слави Трифонов обяви във видеообръщение, че изтегля министрите си ( четирима на брой) от правителството и „слага край на тази коалиция“. Конкретен повод е неразбирателството за актуализацията на бюджета.

Премиерът Петков обаче съобщи, че през последната седмица регионалният министър Караджов (предложен от ИТН) е поискал 3,6 млрд. лева от новия бюджет, с които да се разплаща към фирмите, подозирани в далавери по пътното строителство от времето на ГЕРБ.

Освен това ИТН едностранно са бавили приемането на нов закон за КПКОМПИ и са отхвърлили предложението на ПП шеф на комисията да стане настоящият вътрешен министър Бойко Рашков.

На въпрос как смятат да прокарват законите и идеите си в парламента, при положение, че имат само 109 депутата, от ПП заявиха, че разчитат на част от депутатите на Трифонов, които не са съгласни с политиката на своя лидер и партия.

Действията на лидера на ИТН странно съвпадат с изявлението на бившия премиер Борисов, че ГЕРБ искат веднага да се върнат на власт и актуализацията на бюджета не трябва да се случва.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"