fbpx

Кабинетът „Петков“ първо ще овладява цената на тока

Едно от най-важните неща е да овладеем цената на тока. Каквото и да си говорим, сметките пресират страшно много бизнесите, но по никакъв начин не трябва да допускаме увеличаване цената и за битовите потребители.

Това заяви кандидат-премиерът Кирил Петков на брифинг в президентството, след като получи от Румен Радев проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Петков веднага върна изпълнен мандата, а по-късно днес се очаква да представи членовете и структурата на Министерски съвет, които ще бъдат гласувани на извънредно заседание на парламента в понеделник.

Втората задача пред бъдещия кабинет ще е овладавяне на ковид кризата, но дългосрочно. Не може всеки нов вариант на вируса да предивзиква нова вълна, която да затваря икономиката, изтъкна Петков, като посочи, че започват кампания за доброволно ваксиниране.

Следващият спешен кръг задачи засягат законодателните промени, касаещи съдебната реформа и КПКОНПИ. Ясно е, че без работеща прокуратура не можем да постигнем нулева корупция, макар че от днес обявяваме нулева толерантност към корупцията, изтъкна още бъдещият премиер.

Той декларира, че ще съберат най-добрите хора в регулаторните органи, които до момента не са работили.

По тоношение на министрите в кабинета, Петков подчерта, че до момента те са кандидати на своитe партии и отговарят пред тях, но от понеделник те ще бъдат министри на България и отговорността ще бъде обща – на всички коалиционни партньори в кабинета.

Кирил Петков уточни, че последно е разбрал, кои ще са министрите от квотата на БСП, което стана ясно вчера след проведения пленум на социалистите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"