fbpx

Как да се обясни големият ръст на индийската икономика?

Две седмици преди законодателните избори в Индия, страната обявява ръст от 7,6% за фискалната година, която приключва сега. Представянето на Индия дори надмина това на Китай за 8 години (с изключение на 2020 г., тази на Covid) и страната в крайна сметка може да стане третата световна сила, отбелязва rfi.fr.

Това е тенденция, която наблюдаваме от няколко години. Индия мечтае вече да се превърне в новия двигател световната икономика, роля, която тя би искала да отнеме от Китай.

Можем да говорим дори за повратна точка, защото през миналата година Индия е получила повече преки чуждестранни инвестиции от могъщия си съсед. Сред големите световни икономики страната е не само най-гъстонаселената, но и тази, в която икономическият растеж ще бъде най-голям през тази година.

Ключът към този успех трябва да се търси преди всичко в демографията. Вътрешното потребление дърпа останалата част от икономиката и увеличава БВП на Индия, а работната ръка е в изобилие.

Индийското правителство също така въведе единен данък върху стоките и услугите, който носи много добри данъчни приходи. Това му позволява да инвестира мощно в инфраструктурата – железопътна, летищна, пътна, но също така и дигитална, което дава тласък на индустриалното развитие на страната.

Според МВФ сегашният БВП на Индия е 3730 милиарда долара, което я прави 5-та икономическа сила в света.

Но Индия все още има много предизвикателства за преодоляване, преди да стане третата световна сила след Съединените щати и Китай.

В момента тя заема пето място и се очаква скоро да отнесе заемащите предните две места, Германия и Япония, които страдат от сравнително ниски темпове на растеж: близо 1% за Япония и 0,3% за Германия. Следователно е много по-напред по отношение на растежа.

Но внимание: да не се смесва ръст с големина на икономиката

На Индия днес се падат само 10% от БВП на азиатския регион, което е далеч зад Китай, и не може да се определи като движеща сила, каквато е могъщият ѝ съсед. Само на Китай се падат 50% от БВП на континента.

Основното предизвикателство пред Индия остава създаването на значителна средна класа, но също така и намаляването на неравенствата.

Силната демография също отправя големи предизвикателства, като например образованието и създаванета на работни места за 13-те милиона души, които излизат на пазара на труда всяка година.

Все пак Индия може да отхапе лъвския пай от някои ключови пазари

Геополитическото напрежение се увеличи между Китай и някои от неговите исторически партньори като Великобритания и Съединените щати. И Индия привлича производителите на електроника с големи стимули като данъчни облекчения, например, или по-лесно придобиване на земя за построяване на заводи. В страната се намира най-големият завод за мобилни телефони на Samsung Electronics, Apple произвежда седем от своите iPhone в Индия посредством своя партньор Foxconn Technology Group.

Целта е да се развива обработващата промишленост, за да се изнася повече и да се направи икономиката по-самостоятелна чрез намаляване на нуждите от внос.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"