fbpx

Как в Русия прочетоха решението на НС за особения търговски представител

С гласовете на всички депутати, без „Възраждане“, парламентът прие на второ четете законопроекта на Демократична България, с който се променя и допълва Законът за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. На министъра на икономиката се дава възможност да назначава при извънредни обстоятелства особен търговски представител в частни компании от въпросния сектор.

Това позволява държавата да поеме оперативен контрол върху стратегически обекти на енергийната инфраструктура и е инструмент на държавата да се намеси в обект на критичната инфраструктура свързана с нефт в случай на заплаха за сигурността на България.

Подобна възможност съществува в законодателството, визиращо компаниите производители на ток, като до момента никога не е прибягвано до назначаване на подобен особен търговски представител на държавата.

Руската информационна агенция ТАСС отрази подробно новинатга, озаглавена „Българските депутати заложиха основата за национализация на завода на „Лукойл“. Всъщност терминът „национализация“ бе използван многократно по време на дебатите в пленарна зала от депутатите от „Възраждане“.

Законопроектът, съобщава ТАСС, предполага възможност за въвеждане на външно управление на завода на „Лукойл“ при установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност.

Агенцията добросъвестно цитира приетия законопроект, който предполага този особен търговски представител да бъде назначаван за срок от 6 месеца, като мандатът му може да бъде удължен само веднъж, като през този период предприема действия за отстраняване на нарушенията и съхраняване имуществото на компанията.

Добавя се, че ръководството на „Лукойл нефтохим Бургас“ все още не е отговорило на искания от ТАСС коментар.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"