fbpx

Капацитетът на газовата връзка с Гърция може да бъде увеличен още през 2025 година

Капацитетът на междусистемната газова връзка Гърция-България може да бъде увеличен от сегашните 3 млрд. куб. м годишно до общо 5 млрд. куб. м годишно още през 2025 г. Процесът за добавен капацитет вече тече от лятото на тази година, като следващите стъпки към финализирането му се осъществяват от ICGB в координация с операторите на преносни системи в съседство.

Това става ясно от  коментарите на изпълнителните директори на ICGB Джордж Сатлас и Теодора Георгиева по време на срещата на операторите на преносни системи от Вертикалния газов коридор (Гърция, България, Румъния, Унгария).

По думите им с приключването на необвързващата фаза на процеса са получени индикации за значителен пазарен интерес към разширяването на капацитета на газопровода. Обвързващата фаза е планирана през юли 2024 г. – когато търговците на енергия и доставчиците на газ ще могат да декларират сериозен, обвързващ ангажимент към резервиране на капацитет.

Вече са изготвени докладите за оценка на търсенето, като следваща стъпка в процеса е инициирането на съвместни технически проучвания за увеличаване на капацитета в точките на свързване на газопровода със съседните преносни системи в Гърция и България.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"