fbpx

Катар, световното по футбол и животът на чуждите работници в емирството

Световното първенство по футбол 2022 г. ще се проведе след една година в Катар, като за първи път турнирът ще се състои в страна от Средния изток. Мачовете ще се играят през ноември и декември поради изключително виоките летни температури.

От години обаче подготовката на турнира привлича вниманието върху положението на чуждестранните работници в Катар, не само на тези, които изграждат стадионите, но и на всички други, които съставляват 80% от населението на тази малка страна, разказва в свой репортаж RFI.

Един малък супермаркет, сгушен в индустриалната зона на Доха, далеч от лукса на посещаваните от катарците и богатите чужденци молове. От другата страна на улицата, зад една преградна стена, се виждат редица от еднообразни сгради в пясъчен цвят. Това е квартал-спалня, приютяващ работниците-мигранти.

Много хора влизат и излизат от магазина, но малцина от тях са склонни да говорят. По време на разговорите изпъкват фрагменти от тежкия емигрантски живот, изпълнен с много труд и лишения. „Има много непалци в Катар“, казва един 42-годишен шофьор, който работи тук от три години. Той разказва, че е трябвало да плати на една агенция в страната си, за да си намери работа в Залива, при това преди да е получил първата си заплата. „Печеля 2 500 риала (около 600 евро), което е по-добре от Непал“, продължава той. С две деца, той изпраща всеки месец на семейството си основната част – 2 000 риала – от заплатата си.

От две години не е виждал близките си. Ковид-19 ограничи още повече редките завръщания на тези мигранти. Много от тях не смеят да отсъстват от страх, че няма да могат да се завърнат обратно в Катар или да понесат разходите от карантината. Този непалски работник изглежда доволен от жилищните си условия – разделя една стая с трима свои сънародници. И той споделя своята мечта – един ден да се върне в страната си, да си купи миниван и да работи като таксижия по пътищата на Непал.

Като него са повече от 2 млн. чуждестранни работници в Катар (цялото население на страната възлиза на 2,5 млн жители), дошли предимно от Непал, Индия, Бангладеш и Филипините, но също от Средния изток и Африка.

Смърт дължаща се на условията на труд

От 10 години Катар се готви за световното първенство по футбол. Това привлече вниманието на международната общност върху съдбата на чуждестранните работници. Дебатът беше иницииран преди няколко месеца от английския вестник The Gardian, който твърди, че е изброил за последните 10 години 6 500 смъртни случаи по строителните площадки на страната. Властите в Катар отричат тази цифра, както и методите, използвани за изчислението ѝ. Но през последните дни се появи нов материал по тази тема. В доклад на Международната организация по труда (МОТ), която отскоро има офис в Катар, се казва, че само през 2020 г. могат да се преброят 50 смъртни случая сред чуждестранните работници, дължащи се на трудови злополуки. Но този доклад не включва определен брой смъртни случай, които би трябвало да се причислят към трудовите злополуки, признава Макс Туньон, представител на МОТ в Доха. „Докладът изисква по-систематично водене на разследванията както от Министерството на здравеопазването, така и от Министерството на труда, когато смъртните случаи могат да бъдат свързани с професионалната дейност“, уточнява Макс Туньон.

Друг скорошен доклад, посветен на Катар е този на Amnesty Interntionаl. В него се подчертава, че катарските власти не отчитат прозрачно и коректно смъртните случаи, свързани с условията на труд. „Проследихме случаите на шестима починали в Катар и във всеки един от тях смъртният акт се позовава на смърт поради естествени причини или в резултат на сърдечни проблеми“, обяснява Лола Шулман от Amnesty Interntionаl. Според нея оправдаването на тези случаи, които не са калифицирани като трудови злополуки, представлява сериозен проблем. Това рефлектира най-вече върху семействата, които са принудени да теглят заеми, за да репатрират тялото.

Реформи

Изправени пред критиките заради трудовите злополуки и условията на труд на чуждестранните работници, катарските власти изтъкват на преден план направените реформи през последните години. „Твърденията, че не обръщаме внимание, пренебрегваме или не разследваме, когато хора умират по една или друга причина, са неверни“, казва Хасан Ал Тауади, генерален секретар на организационния комитет на Мондиал’22. „Когато се нагърбихме със световното първенство, винаги сме казвали, че то ще бъде катализатор за позитивни промени и условията на труд са сред нашите най-важни приоритети“, твърди Хасан Ал Тауади. Той припомня, например, за задължението да се прекратява работа в определени часове на деня, когато температурите на строителните обекти станат непоносими. Катарските власти напомнят също така, че е въведена минимална работна заплата – 1 000 риала (около 240 евро), към които се прибавят 300 риала за храна и подслон, които обикновено се поемат от работодателя.

Между дугото страната премахна „кефала“. Това е много разространена в региона система за професионално покровителство, която напълно подчинява чуждия работник на неговия работодател. „Ние успяхме да реформираме множество закони“, твърди Юсеф Ал Катер, бивш посланик на Катар във Великобритания.“Премахнахме системата „кефала“, премахнахме изходните визи и всичко, което засяга конфискуването на паспортите на работниците. Сега те имат правото свободно да преминават от една компания в друга. Ние успяхме в това. Но погледнете региона… Вие ще видите, че при нашите съседи тези закони са все още в сила“, изтъква дипломатът.

Катар смята, че е напред в сравнение със своите съседи. Но това не е достатъчно, за да се потушат критиките. И по специално тези, отправени в последния доклад на Amnesty International (Reality Check) по отношение на Катар. „Преди една година имахме надежда, след като законите бяха гласувни“, признава Лола Шулман. „Но от тогава наблюдаваме непрекъснатия натиск, който компаниите оказват върху правителството, защото тези реформи не им позволява да имат лесно управляема работна ръка“. Amnesty цитира случаи на създаване на пречки пред работниците, макар че премахването на „кефала“ теоретично ги прави свободни да сменят работодателя си. Amnesty International се обръща също към ФИФА с настояване да предприеме мерки за защита на правата на чуждестранните работници в Катар.

***
превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"