fbpx

Намалено ДДС за енергоносителите няма да е сред мерките срещу високите цени

Над 5 часа продължи заседанието на групата по енергетика, част от започналите преговори за съставяне на правителство.

То бе водено от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев с участието на по трима експрети от БСП, Има такъв народ и Демократична България.

Изключително широк кръг от теми бе коментиран, сред които и най-наболелите за момента – цените на енергоносителите, начините за компенсиране на бизнеса и битовите потребители.

Очаквано темата за ядрената енергетика бе сред поставените за обсъждане, като не бе изненада различните гледни точки на партиите. БСП в лицето на Таско Ерменков и Румен Овчаров твърдо застана зад изграждане на АЕЦ „Белене“, докато от ПП повториха виждането си, че е по-удачно да се градят нови мощности в Козлодуй. От ДБ отхвърлят и двете идеи, като смятат, че може да се удължи животът на съществуващите 5 и 6 блокове на АЕЦ.

В крайна сметка участниците в групата се обединиха, че трябва да се направи анализ по въпроса.

Асен Василев посочи, че като краткосрочна мярка трябва да се отложи извеждането на битовите потребители на либерализирания пазар на електроенергия. Според бившия служебен финансов министър ролята на правителство е да договори правна рамка за КЕВР, която да позволи на регулатора да направи дерогация по повод извеждането на битовите потребители на либерализирания пазар.

Другото предложение е да има частична дерогация за ограничаване на износа на електроенергия. За целта трябва да се проведат преговори с ЕК за възможности за ограничаване на износа и за възможности за отлагане на либерализацията.

БСП и ДБ лансират идеята да се замразят временно цените за бита, както и анонсираното от Корнелия Нинова – до 200 киловатчаса месечно да са безплатни за бедните потребители.

Асен Василев не се съгласи с предложението на БСП да се намали на 9% ДДС за енергоносителите, защото „Това ще ни вкара в голям филм“. И поясни, че „Продължаваме промянята“ е против данъчната система да се пипа за краткосрочни цели и да замества социалното подпомагане, пише „Сега“.

Сред възможните ходове за компенсиране на бизнеса за скъпия ток са както сегашните компенсации да бъдат продължени и след Нова година, така и ограничаване на износа като средство за потискане на цените, изземане на свръхпечалбите на енергийни производители и търговци, за да се използват за компенсиране на ощетените от високите цени, и отрицателна стойност на добавката „Задължения към обществото“

Като по-дългосрочни мерки от ПП предлагат още в 12 или 18-месечен план да има пълно картиране на геотермалните ресурси на страната. 

Това, което е заложено и в Плана за възстановяване и устойчивост, е да има изградени една или две пилотни мощности. Идеята е там да се използва не само електроенергийният потенциал, но и топлоенергийният на геотермалната енергия.

„Продължаваме промяната“ предлагат също така да се направи анализ и проучване на икономическата и техническата възможност за изграждане на водноелектрически мощности на река Дунав по технология, която е екологично съвместима.

Освен това трябва да се разшири и капацитетът на газохранилищата. Трябва да се направят реверсивни клапи на входно-изходните точки на страната по всичките газопроводи, както и връзка на Балкански поток с националната газопреносна мрежа.

Сред предложенията на ПП е облекчаване на ВЕИ за собствено ползване. Асен Василев изтъкна, че ако остане изцяло за собствено ползване, това да бъде третирано като строеж, но без да се прави електроенергийна оценка. Т.е. да се изградят чрез уведомителен режим вместо разрешителен.

Групата постигна пълно единодушие, че всички предприятия в държавната енергетика – от БЕХ и газовите монополисти до електроенергийната борса, трябва да минат през независим одит.

Експертът на ИТН Иван Хиновски предложи всички държавни фирми от енергетиката да бъдат частично приватизирани – като бъдат предложени на фондовата борса до 15% процента от акциите им на частни инвеститори. Постави се и въпросът за разформироване на БКХ, но преговарящите решиха, че този кръг въпроси подлежат на анализ.

Мартин Димитров от ДБ изтъкна, че трябва да се въведе една нова система от прозрачност в енергетиката и отчетност. Според него именно оттам трябва да се започне. Сред спешните мерки е изготвяне на 5-годишен план за преодоляване на енергийната бедност, в който да има механизми за компенсиране на битови и небитови потребители.

Като спешна краткосрочна цел бе посочено довършването на интерконектора с Гърция, тъй като България не трябва да бъде зависима от един източник на природен газ.

Също така бе посочено, че договорът за азерски газ трябва да бъде разширен, и количествата да бъдат купувани. Това включва и терминалът за втечнен газ в Александруполис.

ИТН и ДБ поискаха и в бъдещия състав на правителството да има вицепремиер по климата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"