fbpx

САЩ и още пет страни съгласувано посегнаха към нефтените си резерви

Президентът на САЩ Джо Байдън разреши да се използва част от стратегическите запаси нефт за намаляване цената на суровината, съобщават агенциите.

От енергийното ведомство на САЩ уточняват, че става въпрос за 32 млн. барела от хранилищата в Тексас и Луизиана, които ще бъдат използвани от декември до април следващата година. Тези количества ще бъдат възстановявани в периода 2022-2024 година.

Това решение е част от съгласуваните действия заедно с Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Великобритания, които също са взели решение за ползване на част от резервите си.

Белият дом отбелязва, цитиран от „Новости“, че няколко дни слез тези консултации цената на нефта е спадната с около 10%.

В Индия ще бъдат освободени 5 млн. барела от стратегическите запаси, Япония ще освободи количество, което се използва за няколко дена.

Според агенция „Блумбърг“ това решение е безпрецедентна стъпка от страна на основните потребители на нефт, след като страните от ОПЕК+ игнорираха призивите на Вашингтон съществено да увеличат доставките на световните пазари.

Днес януарските фючърси на марка Brent нарастват с 0.23 процента до 79.87 долара за барел. Януарските договори за WTI забавят спада си, опитвайки се да се придвижат към растеж. Те поевтиняват с 0,3 процента, до 76,55 долара за барел.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"