fbpx

КЕВР „посрещна“ новия кабинет с драстично вдигане цените на тока и парното

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

От 1 януари 2022 г. цените на тока и парното за домакинствата ще се вдигнат рекордно, става ясно от публикуваните от КЕВР предложения за нови тарифи.

В свои публикации „Капитал“ и „Дневник“ обръщат внимание, че случайно или не, това става в деня, в който се закле новото редовно правителство на Кирил Петков. Припомняме, задача номер едно на кабинета е овладяване цените на тока и недопускане увеличаването им за битовите потребители.

От данните на КЕВР, цитирани от Капитал, става ясно, че токът за бита ще поскъпне средно с 13%, а парното и топлата вода – с около 16%, но в градове като София, Разград, Враца и др. скокът е почти 30%, а в Петрич е дори над 50%. В същото време почти нулево ще е увеличението на цените в Габрово и Перник.

Новите цени ще бъдат обект на обществено обсъждане, организирано от КЕВР на 15 декември, като заинтересованите страни ще могат да участват онлайн по Skype.

Припомняме, шефът на комисията Иван Иванов е сред ръководителите на регулатори у нас, чиито мандат отдавна е изтекъл и на дневен ред стои смяната му.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"