fbpx

Китай разработва система за рециклиране на вятърни турбини и слънчеви панели

Китай, най-големият производител на оборудване за възобновяеми енергийни източници в света, създава система за рециклиране на остарели вятърни турбини и слънчеви панели, в рамките на опитите да се справи с нарастващите обеми отпадъци, генерирани от индустрията, информира Ройтерс.

Китай увеличи капацитета си за производство на вятърна и слънчева енергия в опит да декарбонизира икономиката си и да облекчи зависимостта си от въглища и сега е напът да постигне целта си да доведе общия вятърен и слънчев капацитет до 1200 гигавата (GW) до 2030 г. от 758 GW в края на миналата година.

Но тъй като по-старите проекти се заменят и извеждат от експлоатация, обемите на отпадъците ще растат, като големи количества вече наближават възрастта за пенсиониране, което води до големи рискове за околната среда.

За да се справи с предизвикателството, Китай ще изготви нови промишлени стандарти и правила, описващи правилните начини за извеждане от експлоатация, демонтиране и рециклиране на вятърни и слънчеви съоръжения, посочва  Националната комисия за развитие и реформи, цитирана от Ройтерс.

Държавната агенция за планиране отбелязва, че Китай ще разполага със система за пълно рециклиране на вятърни турбини и слънчеви панели до края на десетилетието.

Фотоволтаичните панели имат живот от около 25 години и много от проектите в Китай вече показват значителни признаци на износване, съобщава китайският вестник Science and Technology Daily. Изданието цитира експерти, според които Китай ще трябва да рециклира 1,5 милиона метрични тона фотоволтаични модули до 2030 г., което ще достигне около 20 милиона тона през 2050 г.

Проблемът с отпадъците от сектора на възобновяемата енергия се превърна в нарастваща глобална загриженост. Общите отпадъци само от соларни проекти може да достигнат 212 милиона тона годишно до 2050 г., според сценарий, изготвен преди година от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"