fbpx

Китай с нови рекорди в изграждането на вятърни и слънчеви централи

Почти две трети от големите вятърни и слънчеви централи в процес на изграждане в световен мащаб са в Китай, където нарастващият възобновяем капацитет е свил дела на производството на въглища до нови ниски нива, показва изследване, цитирано от Ройтерс.

Китай изгражда 339 гигавата (GW) вятърни и слънчеви мощности, или 64% от глобалните общи мощности, сочи доклад на базирания в САЩ мозъчен тръст Global Energy Monitor (GEM). Това е повече от осем пъти повече от проекта на второто място в САЩ с 40 GW.

Темпото на Китай поставя глобалната цел за утрояване на възобновяемия капацитет до края на 2030 г. „доста постижима“ дори без повече водноелектрическа енергия, изтъкват авторите на доклада.

Пекин също е на път да изпълни собствената си цел за 2030 г. да инсталира 1200 GW вятърна и слънчева енергия и то шест години по-рано – отбелязва преди дни базираният в Сидни мозъчен тръст Climate Energy Finance.

Поглъщането на бума на възобновяемите енергийни източници остава предизвикателство за въглищната мрежа на Китай и е необходимо по-бързо развитие на преносните линии, казва анализаторът на GEM Aiqun Yu, цитиран от агенцията.

Китай е генерирал 53% от електроенергията си от въглища през май, което е рекордно ниско ниво, докато рекордните 44% идват от източници на неизкопаеми горива, което показва, че въглеродните му емисии може да са достигнали връх през миналата година, ако тенденцията продължи, според анализа, извършен от Lauri Myllyvirta, старши сътрудник в Института за обществена политика в Азия.

Делът на въглищата е намалял от 60% през май 2023 г. Слънчевата енергия нарасна до 12% от производството на електроенергия през май, а вятърната енергия до 11%, именно заради добавените от Китай големи количества нов капацитет. Водноелектрическата енергия с 15%, ядрената енергия с 5% и биомасата с 2% съставляват останалата част от енергията от неизкопаеми горива.

Увеличеното производство на енергия от възобновяеми източници води до спад с 3,6% през май на емисиите на въглероден диоксид от енергийния сектор, които съставляват около 40% от общите емисии на Китай.

Ако сегашното бързо разгръщане на вятъра и слънчевата енергия продължи, тогава производството на CO2 в Китай вероятно ще продължи да намалява, което ще направи 2023 година пиковата година за емисиите в страната“, пише Myllyvirta.

Неговият анализ установява, че производството на слънчева енергия е скочило през май с рекордните 78% на годишна база, 94 тераватчаса (TWh). Данните от Националното статистическо бюро на Китай показват 29% увеличение, но това изключва слънчевите панели на покривите и следователно е пропуснато около половината от електричеството от слънчева енергия, уточнява Ройтерс.

Новият анализ изчислява мощността на вятъра и слънчевата енергия, използвайки данни за капацитета за генериране на електроенергия и данни за използването от China Electricity Council, индустриална асоциация.

Производството на вятърна енергия е нараснало с 5% през годината до 83 TWh, тъй като 21% увеличение на капацитета е компенсирано от по-ниско използване поради вариациите в условията на вятъра. Производството на водноелектрическа енергия е нараснало с 39% спрямо миналата година, когато водноелектрическите централи бяха засегнати от суша.

Производството на газ намалява с 16%, а производството на електроенергия от въглища спадна с 3,7%, въпреки че общото търсене на електроенергия се увеличива със 7,2% на годишна база.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"