fbpx

Китайската доминация на пазара на стратегическите метали

Според проучване на CEPII (Център за перспективни изследвания и международна информация), цитирано от RFI*, Китай е осъзнал важността на стратегическите метали по-рано от другите страни.

Кобалт, литий, графит, никел, платина, редкоземни елементи – всички тези метали са от съществено значение за енергийния преход и за производството на високотехнологични продукти. Според CEPII, от средата на 2010-те години инвестициите в нисковъглеродните технологии надвишават инвестициите в проучването и производството на въглеводороди. Световното търсене на тези суровини ще нараства прогресивно през следващите години, особено на лития, наричан бяло злато.

Само за да произвежда батерии за електрически автомобили, Европейският съюз ще се нуждае от 18 пъти повече литий до 2030 г.“, се казва в проучването на CEPII. Китай играе важна роля на пазара за тези суровини. Той е един от основните производители на стратегически метали благодарение на богатите си залежи и добре развитата си преработвателна промишленост.

Амбициозна стратегия за международни инвестиции

Но Поднебесната империя не произвежда всички минерали, от които се нуждае, така че за да осигури доставките си, Китай не само преработва своите метали, но и тези, произведени в други страни, което му дава господстващо положение на световния пазар. Например „повече от 70% от материалите, съдържащи се в батериите на електрическите автомобили, се преработват на китайска територия“, подчертават икономистите от CEPII.

За да се сдобият с тези материали, китайските власти разработваха в продължение на двадесет години амбициозна политика на преки инвестиции на всички континенти с цел експлоатиране на минните находища: закупуване или придобиване на дялове в местни и международни компании, изграждане на инфраструктура за добив на металите срещу осигуряване на експлоатацията на находищата. Според American Enterprise Institute Китай е инвестирал близо 125 милиарда долара в сектора на цветните метали между 2005 и 2021 г. Той има една амбиция: да се превърне до 2049 г. – когато ще се чества стогодишнината от основаването на Народната република – във водещата сила в света във всички технологии на бъдещето.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"