fbpx

Китайският „нулев Ковид“ отново смъкна цената на петрола

Цените на петрола паднаха в петък, след като най-големият вносител на суров петрол Китай отново разшири ограниченията си за COVID-19, съобщава Ройтерс. Това се случва, въпреки че показателите са сочели условия за седмично повишение поради опасенията за доставките и изненадващо положителните икономически данни.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 50 цента, или 0,5%, до $96,46 за барел, след като се повишиха с 1,3% в предишната сесия. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) паднаха със 78 цента, или 0,9%, до $88,30.

И за двата показателя обаче очакванията бяха за седмично покачване, като Брент се насочи към печалба от около 3%, а WTI около 4%.

Спадът в петък идва, след като китайските градове засилиха ограничаването на COVID-19, затваряйки сгради и блокирайки квартали с цел спиране разширяващите се огнища. Китай регистрира 1506 нови инфекции с COVID-19 на 27 октомври, съобщи Националната здравна комисия спрямо 1264 нови случая ден по-рано.

Международният валутен фонд очаква растежът на Китай да се забави до 3,2% тази година, което е понижение от 1,2 пункта спрямо априлската прогноза, след ръст от 8,1% през 2021 г.

Трудно е да се аргументира възстановяване на покупките на суров петрол от Китай на фона на несигурността относно политиката му за нулев COVID“, казва анализаторът на PVM Oil Стивън Бренок, цитиран от агенцията.

Ограничаване на загубите от спада на петрола дойде след силното възстановяване на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през третото тримесечие, подчертавайки устойчивостта на най-голямата световна икономика и потребител на петрол. БВП на САЩ се е увеличил с по-висок от очаквания темп от 2,6% на годишна база, показват данните от четвъртък, след свиване от 0,6% през предходното тримесечие.

Германската икономика също отбеляза неочакван ръст през третото тримесечие, показват данните от петък, тъй като най-голямата икономика в Европа засега се въздържа от рецесията въпреки високата инфлация и опасенията относно енергийните доставки.

Опасенията относно доставките преди задаващата се европейска забрана за внос на руски суров петрол също подкрепиха цените.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"