fbpx

Китайските рафинерии поглъщат все по-огромни количества руски петрол

Китайските държавни петролни гиганти и големите частни рафинерии преработват повече руски суров петрол, поддържайки цените и принуждавайки по-малките независими компании да търсят евтини алтернативи като иранския петрол, сочат търговски източници и данни за корабоплаването, цитирани от Ройтерс.

Големите частни петролни рафинерии Hengli Petrochemical и Jiangsu Eastern Shenghong Co са започнали да получават руски суров петрол от март, привлечени от големите отстъпки за петрола.

Общият внос на руски суров петрол в Китай, включително тръбопроводи и кораби, е нараснал до рекордните 9,61 милиона тона, или 2,26 милиона барела на ден през март, показват данни на митниците, цитирани от Ройтерс.

Китайският внос на руски Urals е на път да счупи рекорда от март (през април), тъй като все повече рафинерии започват да се възползват от намаления суров балтийски петрол на Русия“, изтъква анализаторът на Vortexa Ема Ли. Около 700 000 барела на ден Urals може да достигне Китай през април спрямо 600 000 барела на ден през март, посочва тя.

Износът на петрол от Русия от западните пристанища ще нарасне до най-високото си ниво от 2019 г., въпреки обещанието на Москва да намали добива, посочва агенцията.

Отстъпките за суров петрол Urals, който трябва да пристигне в Китай през юли, са се свили до около $9-$10 за барел спрямо фючърсите на Brent, от около $14 за барел за мартенски доставки, посочват търговци.

По-малките китайски независими рафинерии, известни като „чайници“, разграбиха почти всички доставки от ESPO между ноември и януари, когато други се отклониха от руския петрол около началото на забраната на Европейския съюз на 5 декември.

Със завръщането на големите купувачи чувствителните към цените „чайници“ търсят алтернативи като руски арктически сортове, ирански и венецуелски петрол. Провинция Шандонг, където се намират повечето „чайници“, е внесла рекордните 4,2 милиона барела варандейски суров петрол от руската Арктика през март, показват данни на Kpler, цитирани от агенцията.

Китай е внесъл около 409 000 барела на ден ирански суров петрол през март, което е повече от двойно повече от януари, показват данни на Kpler. Vortexa има по-висока оценка за март – около 800 000 барела на ден и очаква обемите да се увеличат през следващите месеци.

Иранският петрол за юнски доставки е на цена от около 11 долара за барел спрямо фючърсите на Brent, малко по-евтино от Urals, посочват още търговци.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"