fbpx

Кои са CrowdStrike, причинили глобалния софтуерен срив

Компании в няколко индустрии, включително авиокомпании, летища, банкиране и медии, бяха засегнати в петък от глобално технологично прекъсване, свързано с облачната платформа на Microsoft Azure и софтуерен проблем във фирмата за киберсигурност CrowdStrike.

Проблемът засегна компютри, работещи с операционна система Windows и софтуер CrowdStrike. От CrowdStrike заявяват, че работят със засегнати клиенти и са внедрили корекция за проблема, който произтича от актуализация, издадена от него за потребители на Windows.

Ройтерс представя няколко ключови подробности за CrowdStrike:

CrowdStrike предлага базирани на облак решения за сигурност на бизнеса. Неговият инструмент Falcon – една от причините за днешното прекъсване – идентифицира необичайно поведение и уязвимости, за да защити компютърните системи от заплахи като злонамерен софтуер.

Основана през 2011 г. и базирана в Остин, Тексас, CrowdStrike работи в повече от 170 страни и е наела повече от 7900 души към януари. САЩ представляват близо 70% от над 900 милиона долара приходи, отчетени за тримесечието, приключило през април.

Някои от най-големите технологични компании в света, включително Google на Alphabet, Amazon и Intel, са негови клиенти. Има около 29 000 клиенти по целия свят.

Присъствието му обхваща няколко сектора с клиенти, включително гиганта за търговия на дребно Target, отбора от Формула 1 Mercedes-AMG PETRONAS и правителството на САЩ.

CrowdStrike се конкурира с компании като Palo Alto Networks, Zscaler и Fortinet.

Акциите на CrowdStrike се сринаха с близо 12% в предварителната търговия в петък. Към затварянето в четвъртък CrowdStrike имаше пазарна стойност от 83,5 милиарда долара, като цената на акциите й се покачи с 34% тази година, според данни на LSEG. За сравнение акциите на Palo Alto Networks са поскъпнали с около 10% от началото на годината с пазарна капитализация от 104,87 милиарда долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"